Dordrecht, Netherlands

Heel Qatar wil met de Dordtse Oranje Flintstones op de foto (en op tv waren ze ook heel vaak)

De Dordtse vrienden in het stadion. © privé
Dorian Acoca en Ezra Bras uit Dordrecht reisden zondag met een paar Dordtse vrienden naar Qatar. Ze waren maandag bij de wedstrijd Nederland-Senegal. Het gezelschap ziet er zo vrolijk en kleurrijk uit in hun oranje Flintstone-pakken, dat ze vaak op tv in beeld zijn èn dat Qatari en supporters uit andere landen in de rij staan om met de oranje vrienden op de foto gaan.
Marjolein Vos | RTV Rijnmond | 22 november 2022 12:45 | Aangepast op 22 november 2022 12:45
Het begon in 2010, vertelt Dorian, als zijn broer Mervin ergens oranje Flintstone-pakken vindt. Ze gaan ermee naar Zuid-Afrika en daar zijn de pakken al een groot succes. In 2014 in Brazilië worden ze ook weer herkend, vertelt Dorian. "Overal kennen ze de Flintstones wel. 'Freddie! Freddie', riep iedereen in Brazilië naar ons."
De Dordtse vrienden waren vaak in beeld tijdens de wedstrijd. © privé
In Qatar is het een 'totaal gekkenhuis'. "Iedereen vindt het geweldig. Als je eenmaal stilstaat gaan ze niet meer weg." De sfeer in Qatar is goed, zegt Dorian. "Zoals altijd, met al die verschillende landen. Iedereen is zo goed met elkaar. Dat maakt zo'n WK zo magisch. Het is niet te vergelijken met de eredivisie."

Dorian en zijn vrienden gaan steeds meer naar internationale wedstrijden en kunnen met de punten die ze sparen weer makkelijker naar het WK, ze krijgen dan voorrang bij de verkoop van kaartjes. Broer Mervin komt later deze week ook naar Qatar, met twee kleine kinderen, die dit jaar kleine Fred en Wilma Flintstone-pakjes.

In de rij voor een foto
Ze waren in hun outfits op televisie vaak te zien tijdens de wedstrijd en werden plat-geappt door Nederlanders die ze hadden gespot. Ook buiten het stadion vallen ze dus weer op. "Mensen staan in de rij om met ons op de foto te gaan. Op een gegeven moment waren we er ook wel een beetje klaar mee", zegt Ezra. Gaan ze zich voortaan pas in het stadion omkleden? "Nee hoor, zo erg is het ook weer niet", lacht hij. "Iedereen is hartstikke vriendelijk. We hebben een paar keer gevraagd wat zij vinden van WK, de Qatari vinden het hartstikke leuk en hebben er veel zin in."
In het stadion. © privé
Er zijn niet veel Nederlanders in Qatar, niet meer dan 1000, schatten Dorian en Ezra. "In 2010 waren er ook niet veel fans, het WK is best exclusief", zegt Dorian. Los van wat serieuze controles bij de ingang - door de scan en een paar keer gefouilleerd - merkte Ezra verder niets geks. "Ik heb gisteren geen enkele slok alcohol op. Maar ik vind het persoonlijk wat sneu als je voor een voetbalwedstrijd per se alcohol nodig hebt", voegt Ezra toe. "De Senegalezen waren zo leuk", vertelt Dorian. "Honderd Senegalezen die alleen maar aan het dansen waren de hele wedstrijd."

Ezra blijft zelf zes dagen, Dorian blijft dertig dagen, tot de finale. "Met hopelijk Nederland in de finale!"
De Dordtse vrienden buiten het stadion. © privé
De vriendengroep juicht vooral voor het Nederlands Elftal, maar probeert ook was andere wedstrijdjes mee te pakken gedurende de week. Zoals Frankrijk - Australië dinsdagavond. En vrijdag zitten ze weer op de tribune voor Nederland - Ecuador. "Dat wordt zeker 3-0."

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Meest gelezen

DuPont verdwijnt uit Dordrecht: fabriek staat te koop

Ingrid de Groot | 21 nov 2022 16:32

Lees ook

Creatief zijn en positief blijven: zo houden deze ondernemers hun zaak open in de lockdown

De coronacrisis is voor veel ondernemers om moedeloos van te worden. In de harde lockdown hebben vee...

Natascha (47) nam voor ze stierf in het ziekenhuis afscheid van haar paard: dit is het verhaal achter het ontroerende filmpje

De kwetsbare vrouw in het ziekenhuisbed en het stoere zwarte Friese paard die zijn neus tegen haar g...

Dit zijn de (iets soepelere) maatregelen en adviezen tijdens de kerstdagen

In de persconferentie van zaterdag 18 november werd een harde lockdown afgekondigd. Mensen mogen nie...

RTV Dordrecht blikt terug

2021 was een bijzonder jaar, dat vooral in het teken stond van corona, zo leek het. Maar er gebeurde...

Daders moeten betalen voor letselschade hulpverleners

Een kopstoot, klappen en schoppen; twee handhavers kregen hier tijdens hun dienst op maandag mee te ...

Landbouwwerktuigen krijgen een kenteken

Alle landbouwwerktuigen moeten per 1 juli 2022 in bezit zijn van een kentekenplaat. Oorspronkelijk l...