Dordrecht, Netherlands

Herdenking bombardement Moerdijkbrug: ‘Wie de geschiedenis niet kent, zal de toekomst nooit begrijpen’

Bij het monument 13 mei 1940 is vrijdagmiddag stilgestaan bij de gebeurtenis die op die Tweede Pinksterdag in 1940 fataal werd voor de 7-tal Nederlanders die wisten van de plannen van de Duitsers om richting Rotterdam en Den Haag te trekken. Het plan was simpel: de Moerdijkbrug bombarderen. De uitvoering was des te moeilijker en dat bleek.
Dennis Koorevaar | 12 mei 2023 15:45 | Aangepast op 12 mei 2023 15:45
“De Duitsers lagen voor de Moerdijkbrug”, vertelt de voorzitter van Stichting Herdenking Bombardement Moerdijkbrug 13 mei 1940 Daan Kaasjager. Zij wilde troepen over de brug sturen om uiteindelijk in Rotterdam en Den Haag te komen. De Nederlandse legerleiding wist dit en wilde de Moerdijkbrug verwoesten.” Het was in de basis een vrij eenvoudig plan; met bommenwerpers richting de brug en bombarderen. Het probleem was alleen dat het Nederlandse leger nog maar een bommenwerper had. “De geselecteerde bemanning is onderweg gegaan terwijl ze wisten dat zij het niet zouden overleven. Ze hebben eigenlijk een zelfmoordmissie uitgevoerd. Dat bleek ook op de terugweg, toen de toestellen bij Ridderkerk en Nieuw-Lekkerland zijn neergeschoten.

Het was dus de bedoeling van de Duitsers om uiteindelijk in Den Haag te komen. “Dan ben je in het regeringscentrum van het land. Dus als we de Duitsers onder de Maas konden houden, zou dat een groot voordeel betekenen.”

‘Door te geven aan de jeugd’
Vrijdagmiddag werd er weer stilgestaan bij deze verdedigingsactie. “We herdenken met meerdere motieven. We willen hun zelf herdenken en het verhaal doorgeven aan de nieuwe generatie.” Mede daarom waren er een aantal leerlingen van de Julianaschool aanwezig.

Majoor-vlieger Roël Boezen was, namens de Koninklijke Luchtmacht, aanwezig bij de herdenking. “Wie de geschiedenis niet kent, zal de toekomst nooit begrijpen. Voor de Luchtmacht is dit wel een van de belangrijkste gebeurtenissen van die eerste periode in bezet Nederland. Daarom is het ook belangrijk om hier bij aanwezig te zijn en door te geven aan de jeugd wat daar toen gebeurd is.”

Mede door zijn werk, weet Majoor-vlieger Boezen heel goed hoe het tijdens de vlucht in 1940 aan boord geweest moet zijn. “Ik kan mij heel goed voorstellen wat zij moeten hebben ervaren en beleefd, op het moment dat het spannend begint te worden.”

Ook tijdens deze herdenking werden de gebeurtenissen in Oekraïne aangehaald. Kaasjager: “Herdenkingen zoals deze blijven er actueel door. We moeten ons realiseren dat het nota bene in Europa kan gebeuren. Wij dachten dat Nederland in 1940 een veilige vesting was, en dat denken we in Europa nu ook.”

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Dordtenaren organiseren lichtjestocht als herdenking voor Navalny

Op woensdagavond 27 maart is het precies 40 dagen geleden dat de Russische oppositieleider Alexei Na...

Hij werd verraden en door zijn eigen politiecollega's opgepakt: Dordtse verzetsman Gijs van Bemmelen geëerd

"Hij stond voor een goede zaak in moeilijke omstandigheden. Hij heeft zijn rug rechtgehouden, zijn k...

Aandacht voor slavernijverleden tijdens herdenking moord op gebroeders De Witt

Dordtenaren lopen er meestal gedachteloos aan voorbij, toeristen staan wel stil en krijgen soms uitl...

Zang, toespraken en stilte tijdens Indiëherdenking: 'Wil mijn opa en oma eren'

Ook in Dordrecht is stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Het pr...

Herdenkingsmonument Indische gemeenschap Dordrecht onthuld

Op de algemene begraafplaats Essenhof in Dordrecht is donderdag een herdenkingsmonument voor de loka...

Dordrecht herdenkt omgekomen militairen op De Essenhof

Op begraafplaats De Essenhof zijn zondagochtend de militairen herdacht die tijdens de Tweede Wereldo...