Brand bij CMI
Eén van de weinige keren dat de sirenes in onze regio zijn ingezet, was op 28 februari 1996. Toen woedde een brand in een loods van CMI. “Daarbij ontstonden giftige rookwolken”, zegt Van der Linden. “Grijze dampen trokken door Pernis. Dat was niet gezond.”
Het was belangrijk dat de sirenes mensen toen waarschuwde om naar binnen te gaan. “Rook is altijd gevaarlijk”, waarschuwt hij. Zijn advies is daarom ook om dat altijd te vermijden.
De Friesland in Vlaardingen
Een grote brand op het schip de Friesland in Vlaardingen op 6 maart 2002 zorgde er ook voor dat het alarm door de regio klonk. Hevige rook die bij de brand ontstond werd in de richting van Schiedam geblazen.
Rijnmond schreef er in 2002 dit over:
“De prikkelende, gele rook gaf aanvankelijk reden tot bezorgdheid. Er werd groot alarm geslagen en de sirenes in Schiedam begonnen te loeien. Inwoners van Schiedam-West moesten een paar uur binnen blijven. De brandweer verrichtte direct gasmetingen, maar trof geen gevaarlijke concentraties aan. De brand op het schip, waarbij tijdens reparatiewerkzaamheden het isolatiemateriaal vlam vatte, was 's avonds onder controle. Het duurde nog tot vrijdag 8 maart voor de brand uit was.”
Ondanks dat dit uiteindelijk niet schadelijk bleek te zijn, is het volgens Van der Linden wel belangrijk geweest dat het luchtalarm toen mensen heeft gealarmeerd. De brand veroorzaakte een urenlange smog. Enkele omwonenden kregen last van hun luchtwegen. Een aantal personen is daarvoor behandeld in het ziekenhuis.
Lek en brand
Gerben van den Boom van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid vertelt dat in 2007 een lekkage van een gevaarlijke stof heeft plaatsgevonden in Heinenoord in een leidingstraat, een plek waar allemaal leidingen of buizen doorheen lopen. "Omdat het om een giftig en brandbaar gas ging, is in Heinenoord de sirene geactiveerd."
“In 2011 ontstond brand bij het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Bij de brand waren grote hoeveelheden chemische stoffen betrokken. Als gevolg van de rookontwikkeling is in Dordrecht één en zijn in de Hoeksche Waard drie sirenes geactiveerd”, zegt Van den Boom.
Onderhoud
Volgens Yesilgöz neemt het bereik van de sirene steeds verder af. In nieuwe woonwijken, kleinere woonkernen en gebieden met veel hoogbouw neemt de hoorbaarheid af, zegt ze. Slechts in een paar gevallen zijn nieuwe sirenes gebouwd, maar eigenlijk moeten er landelijk vijfhonderd bijgebouwd worden om op het bereikbaarheidsniveau van 75 procent te blijven.
Dat argument gaat volgens Van der Linden niet op. Volgens hem had de overheid dat beter moeten bijhouden. “Na jaren weinig investeren in onderhoud moet er nu veel gebeuren.”
De sirenes nu afschaffen zou volgens hem behoorlijk wat kunnen schelen in de kosten. Hij noemt als voorbeeld dat mensen ook niet raar moeten opkijken dat hun kozijnen verweerd zijn als ze die jarenlang niet hebben geschilderd.
Rekening houden met
Yesilgöz zegt ‘rekening’ te willen houden met gebieden in de buurt van chemische industrie. Dat vindt Van der Linden een mooi verhaal, maar te vaag. “Een gifwolk met zuidwestenwind of een andere ramp houdt geen rekening met regiogrenzen”, zegt hij.
Voor hem is het heel simpel. Loeiende sirenes betekent: naar binnen, deuren en ramen dicht en de calamiteitenzender van Rijnmond aan.