Dordrecht, Netherlands

Het opmerkelijke verhaal van Andries Noppert: van slechts twee duels bij FC Dordrecht naar keeper op het WK voor Oranje

FC Dordrecht is trots op 'hun' keeper. FC Dordrecht.
Het verhaal van Andries Noppert is er één uit een jongensboek. Drie jaar geleden kwam hij nog naar FC Dordrecht, waar hij in de eerste divisie slechts twee duels zou keepen. Nu is hij vermoedelijk de keeper die Louis van Gaal heeft uitgekozen als eerste doelman van het Nederlands elftal tijdens het WK in Qatar.
RTV Rijnmond | 21 november 2022 16:30 | Aangepast op 21 november 2022 16:04
Noppert komt in 2019 naar De Krommedijk, omdat de technische staf twijfels heeft bij doelman Ramon ten Hove, die wordt gehuurd van Feyenoord. Het seizoen 2019/2020 is al zes wedstrijden onderweg als de geboren Fries speelgerechtigd wordt.
Noppert heeft daarvoor enkele seizoenen gespeeld bij NAC Breda en in Italië bij Foggia. Hij komt bij die clubs in vijf seizoenen tot 14 competitieduels. Vanuit de Serie B maakt hij transfervrij de stap naar FC Dordrecht, waar hij meteen basiskeeper is vanaf het moment dat hij is vastgelegd. Thuis tegen NEC boeken de Schapenkoppen meteen hun eerste overwinning van het seizoen. En Noppert houdt de nul: 2-0.
De week erna verliest FC Dordrecht na een vroege 2-0 voorsprong met 3-2 bij Almere City. Maar veel erger voor Noppert is de trainingsweek die daarop volgt. Hij raakt behoorlijk geblesseerd. Uiteindelijk zal enkele weken later blijken dat een operatie noodzakelijk is en keept Noppert geen enkele wedstrijd meer voor de Dordtenaren.
Harry van den Ham is in dat seizoen de technisch manager en later trainer bij FC Dordrecht. Doordat het maar twee wedstrijden waren heeft hij niet heel veel herinneringen meer aan Noppert. "Als hij op de club kwam, was dat vooral om te revalideren. En ja, als je een keeper hebt die niet het maximale kan leveren, dan ben je niet op de radar. Zo werkt dat."

Eindelijk eerste keeper
Andries Noppert vertrekt na zijn blessurejaar in Dordrecht transfervrij naar Go Ahead Eagles. In zijn eerste jaar in Deventer keept hij geen enkele wedstrijd, maar na de promotie en een tegenvallende concurrent mag hij in het seizoen 2021/22 de laatste 15 wedstrijden van het seizoen keepen. Het levert hem een transfer op naar sc Heerenveen.
In Friesland is hij dit seizoen vanaf dag één de eerste doelman bij het team van Kees van Wonderen. Noppert haalt een hoog niveau, bijvoorbeeld thuis tegen Sparta en in De Kuip tegen Feyenoord, waar het 0-0 blijft. Zijn goede prestaties vallen ook op in Zeist, waar Louis van Gaal en keeperstrainer Frans Hoek hem bij de selectie van het Nederlands elftal halen.
Veel mensen in de voetballerij zijn verrast over de keuze en ontwikkeling van Noppert. Ook zijn voormalig trainer Van den Ham. "Overal waar hij was, was hij tweede of derde keeper. In het seizoen in Dordrecht las ik een interview met hem, waarin hij aangaf dat hij had gesproken met zijn vader. Die had toen gezegd: 'Zou je niet wat anders gaan doen dan reservekeeper zijn'. Ik kon mij dat destijds wel goed voorstellen."

Keeper op het WK
"Dat hij nu dit meemaakt is verrassend," vervolgt Van den Ham. "Ik ben wel superblij voor hem hoor, een aardige jongen."
Want het blijkt meer dan een beloning voor zijn goede prestaties te zijn. Niet alleen zit Noppert, ook tot zijn eigen verrassing, bij de selectie voor het WK. Op dat toernooi is hij in de eerste wedstrijd van Nederland tegen Senegal zelfs de basiskeeper, zo melden diverse Nederlandse kranten. Noppert, en niet Justin Bijlow, is zo de doelman tijdens het wereldkampioenschap.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

FC Dordrecht|WK voetbal|

Lees ook

Santoni voelt gerechtigheid na winst in Helmond: ‘Valt een keertje aan de goede kant’

Opluchting overheerst bij FC Dordrecht. De club was vrijdagavond met 1-2 te sterk voor Helmond Sport...

FC Dordrecht komt terug tegen Almere City en beloont teruggekeerde supporters met punt: 2-2

FC Dordrecht heeft vrijdagavond op knappe wijze een punt gepakt tegen directe concurrent Almere City...

FC Dordrecht lijdt kleine nederlaag tegen Telstar na goal in slotkwartier

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een kleine nederlaag geleden in de Keuken Kampioen Divisie. Op bezoe...

FC Dordrecht oefent in voorbereiding tegen onder meer AA Gent, Excelsior en PEC Zwolle

FC Dordrecht oefent in de voorbereiding op het nieuwe seizoen tegen onder meer Excelsior, Almere Cit...

Bekijk hier de hoogtepunten van FC Dordrecht - Jong Royal Antwerp FC

FC Dordrecht oefende woensdagmiddag in Hendrik-Ido-Ambacht tegen Jong Royal Antwerp FC. Dat duel wer...

De dag van de waarheid voor FC Dordrecht: 'We willen vier, vijf plekken hoger eindigen'

FC Dordrecht trapt vrijdagavond het nieuwe seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Roda JC. Zowel tr...