"Ik respecteer wat mijn opa heeft gedaan, maar ik heb ook wel eens vragen van 'hoe ben je erin gerold' en 'heb je kunnen overzien wat de consequenties waren'. Ik denk dat over het algemeen trots en respect de overheersende gevoelens zijn." De kleindochter heeft de brieven van haar opa vanuit Kamp Vught gelezen: "Ik denk dat hij niet iemand was die zich mee liet slepen, hij heeft wel beseft dat het consequenties kon hebben. Het is bijzonder dat je dat kunt. Er zijn er natuurlijk meer die dat hebben gedaan. Dat is niet niks."
Onderzoeker Frank van Riet is het daarmee eens: "Het is terecht dat zijn naam niet wordt vergeten. Door het Gijs van Bemmelenpad krijgt de politieman een plek in het collectief geheugen van zijn stad."
Ook burgemeester Wouter Kolff vindt dat Gijs van Bemmelen zijn pad op De Essenhof meer dan verdiend heeft. "Heel veel dingen die in Nederland en Dordrecht verkeerd zijn gegaan, zijn te herleiden naar de politie in die tijd. Dan is het wel heel bijzonder dat er ook politieagenten waren die van hun mogelijkheden gebruik maakten om in het verzet te zitten. Het is dus terecht dat deze verzetsheld nu een eigen pad heeft op de Essenhof."
Gijs van Bemmelen heeft in 1996 postuum de Yad Vashem onderscheiding gekregen. Dat is een onderscheiding voor niet-Joden die hun leven op het spel zetten om Joden te redden. Ook is het Verzetsherdenkingskruis postuum aan hem toegekend. Op begraafplaats Essenhof in Dordrecht worden meer leden van het Dordtse verzet geëerd. Eerder dit jaar heeft Lenie Dicke er een pad naar zich vernoemd gekregen.
Dit verhaal komt van onze mediapartner Rijmond.
Vrijdagavond wordt er ook uitgebreid aandacht besteed aan de straatnaamborden of De Essehof in Op Pad Met Ad na nieuws van 18:00 uur.
Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte: