Dordrecht, Netherlands

Hittegolf drijft Dordtenaren tot wateractiviteiten: “Ik moet op een dag veel mensen weigeren”

Niet alleen zwembaden hebben het maar druk met die hitte, ook bij het Bieschboscentrum is het volle bak. Zij hebben de afgelopen dagen te maken gehad met extreme drukte vertelt Stefan Vogel, bootverhuurder: “We zijn net een half uur uitgelopen zo druk was het. Ik moet nu zelfs mensen wegsturen.” Ook droogte neemt nieuwe uitdagingen met zich mee volgens de jonge bootverhuurder.
Marie Frenay | 11 augustus 2022 16:32 | Aangepast op 11 augustus 2022 16:32
De ochtend is nog maar net aangebroken, maar het terrein loopt al vol met dagjesmensen. Supplanken worden het water in en uitgehesen en bootjes worden de haven uit gemanoeuvreerd. “Jullie hebben net de drukte gemist, maar geen zorgen! Om elf uur begint het weer”, roept Stefan uit.

De afgelopen dagen heeft hij het extreem druk gehad zegt hij. “Ik moet op een dag veel mensen weigeren”, vertelt Stefan. Op rustige dagen kunnen mensen op de dag zelf boten, sup’s en kano’s huren. Nu moeten mensen ruim van te voren een boot reserveren willen ze überhaupt een uurtje het water op kunnen.
Bezoekers expres en per ongeluk zoek
“Veel mensen raken verdwaald of hebben niet de intentie om terug te komen. Gisteren was ik daardoor pas om kwart voor zeven klaar met werken”, legt de bootverhuurder uit. Stefan moet de mensen zoeken die verdwaald raken of problemen tegenkomen op het water: “Met die drukte gebeurt dat nu wel vaker.”

De drukte op het water leidt tot nu toe niet voor problemen. Ook de natuur heeft niks te klagen denkt Stefan.“We hoeven geen rekening te houden met de natuur. In het gebied leeft de bever, maar die is vooral ‘s avonds actief. Die heeft dus geen last van ons”, aldus de bootverhuurder.
Vaar- en supplezier neemt af door droogte
De extreme drukte is niet het enige wat Stefan opvalt. “Door de droogte kunnen bezoekers niet door de kreekjes heen varen en suppen. En dat maakt zo’n tocht nou juist zo leuk”, legt hij uit. In het natuurgebied moet de bootverhuurder rekening houden met de getijden, eb en vloed dus. “Het water staat normaal gesproken maar voor een uurtje laag. Nu staat het water voor langere periode laag en staat het ook nog eens lager dan normaal gesproken”, zegt Stefan.

Om het water heen is de bodem van de rivier al zichtbaar. Ook tijdens de boottocht naar de uitgedroogde kreekjes wordt de modder in het water zichtbaarder: “Je ziet achter ons modder naar boven drijven. De schroef raakt de ondergrond nu door het lage water. Tot nu toe heeft de pont altijd wel kunnen varen, daar maak ik mij nog geen zorgen om.” De kreekjes hebben nu wat meer weg van een modderige pad.

Ook boswachter Harm Blom bracht de droogte in de Biesbosch in beeld via zijn Instagram. Hierin legt hij uit dat die droogte niet veel kwaad kan voor de natuur. Less hier meer over in ons artikel.

Lees meer over:

hitte|

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Emotionele bewonersbijeenkomst ‘t Zand over mogelijke sloop woningen

Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 11 jul 2024 13:25

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Zwembaden dicht, dus zoeken Dordtenaren verkoeling elders

Het was ook woensdag weer een warme dag in Dordrecht. Veel Dordtenaren deden dan ook een poging om d...

Hulp aan ouderen die door leeftijd gevaarlijke hitte niet voelen

De Dordtse straten zijn door de hitte uitgestorven, maar toch zitten er ouderen in het park in Sterr...

Bruggen gekoeld vanwege de hitte

Geen brand dinsdagmiddag- en avond, maar toch werd de blusboot van de brandweer ingezet. Vanwege het...

Charlotte (23) geniet van haar werk als lifeguard tijdens deze hete dagen

Een bezoek aan het zwembad als het bloedheet is, kan natuurlijk niet uitblijven. Ook het Wantijbad m...

Hitteplan voor dieren: waar moet je op letten?

Niet alleen mensen hebben het erg warm, ook onze huisdieren hebben het zwaar. Dierenzorgcentrum Lout...

LIVEBLOG: lees hier al het nieuws over de tropische hitte in Dordt

Tropische temperaturen maandag en dinsdag in Dordrecht. Het Nationaal Hitteplan is van kracht. Maand...