Dordrecht, Netherlands

Hoe zag jouw school eruit? Vind ‘m terug op de nieuwe website van het onderwijsmuseum

De afbeelding van de ambachtschool aan de Reeweg is een van de 4000 foto's die op de website te vinden zijn ©Nationaal Onderwijsmuseum
Iedereen heeft wel herinneringen aan zijn of haar jeugdjaren en je school speelt daarin vaak een belangrijke rol, aangezien je er veel tijd doorbracht. Het Nationaal Onderwijsmuseum brengt die herinneringen graag tot leven. Naast een gebouw vol informatie en attributen over onderwijs door de jaren heen, heeft het museum ook een grote collectie historische (prentbrief)kaarten met afbeeldingen van scholengebouwen door heel Nederland. En die zijn nu gemakkelijk vanuit je luie stoel te bekijken.
Marjolein Vos | 21 maart 2023 11:17 | Aangepast op 21 maart 2023 11:17
In totaal staan er 4000 afbeeldingen op de nieuwe, interactieve website verScholenopdekaart.nl. “Vroeger was het schoolgebouw de trots van een dorp of stad. Vanaf 1900 tot 1990 zijn er dan ook duizenden prentbriefkaarten, ansichtkaarten van Nederlandse schoolgebouwen uitgegeven”, vertelt Sofie Dietvorst, medewerker van het Nationaal Onderwijsmuseum.“De immense verzameling van het Nationaal Onderwijsmuseum laat scholengebouwen uit heel Nederland zien. Er blijkt een enorme variatie te zijn. Niet alleen qua architectuur en uitstraling, maar ook qua aard. Van een keurig gymnasium en een stoere HBS tot huishoudscholen en landbouwscholen in vol bedrijf. Een deel van de prentbriefkaarten zijn in de vaste tentoonstelling van het museum te zien. Het merendeel van de kaarten ligt echter opgeslagen in het depot. De nieuwe website ontsluit nu die verborgen schat.”

Herinneringen
Een team van vrijwilligers heeft deze prentbriefkaarten gedigitaliseerd en geïnventariseerd. Nu zijn ze digitaal te bekijken op de nieuwe website verScholenopdekaart.nl. Op naam, op plaats, op jaartal. Stuk voor stuk belichamen de kaarten een flinke dosis herinnering, soms zelfs nostalgie: ‘Ja, dat was ooit mijn school, zo zag die er uit.’De kaarten laten in hun totaliteit ook een brok architectuurgeschiedenis zien. Scholen als spiegel van hun tijd.

Verbinden
“Tijdens het inventariseren, bleken veel kaarten ook een verhaal te bevatten. Deze informatie is vanzelfsprekend gedocumenteerd. Ook de bezoekers van het museum vertellen regelmatig verhalen, als ze in het grote ‘kaartenhuis’ op zoek gaan naar hun eigen school. Op verScholenopdekaart.nl kan men niet alleen zijn oude schoolgebouw vinden, maar ook een eigen verhaal of herinnering achterlaten. Een kleine, geheel eigen bijdrage aan de geschiedenis van het onderwijs.”

Lees meer over:

Nationaal Onderwijsmuseum|

Lees ook

5 tips voor leuke uitjes met je kids in de meivakantie

De meivakantie is begonnen en dat betekent: op pad! Je kunt op warme dagen misschien naar het strand...

Onderwijsmuseum zoekt kinderen voor kinderbestuur

Hoe maak je een museum aantrekkelijk voor kinderen? Om daar een antwoord op te krijgen, zoekt het Na...

Schaatsen, knutselen en kaarten schrijven: activiteiten voor kinderen deze kerstvakantie

Ben je het binnen zitten na de kerstdagen wel een beetje zat? Geen probleem, in Dordt is er genoeg t...

Van gender tot consent: deze nieuwe tentoonstelling geeft 'betere seksuele educatie'

In het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht is sinds vrijdag een nieuwe tentoonstelling te zien. O...

Het Nationaal Onderwijsmuseum organiseert allereerste babytour in Dordt

Het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht organiseert de allereerste babytour. Tijdens de tour Kiek...

Stilte in de klas centraal tijdens podcast van het Nationaal Onderwijsmuseum

Vroeger zaten kinderen stil in de schoolbanken, met hun armen over elkaar. Als ze iets wilden zegge...