Dordrecht, Netherlands

Hof van Nederland haalt zeldzame gildebekers terug naar Dordrecht

De bekers zijn vanaf volgende week te zien in het Hof van Nederland Foto: Dordrechts Museum
Ze zijn gemaakt in 1582 en erg zeldzaam. Niet vreemd dus dat het Dordrechts Museum haar geluk niet op kan dat ze de twee zilveren gildebekers in bruikleen krijgen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Marjolein Vos | 17 januari 2024 13:33 | Aangepast op 17 januari 2024 13:33
De bekers hebben een Dordtse historie: ze zijn afkomstig van de Dordtse Broederschap van Wijnkopers (het Wijnkopersgilde). Bijzonder aan deze twee bekers is dat ze deel uit maken van een ensemble van drie bokalen. De derde beker is momenteel te zien in museum Hof van Nederland. Door deze bruikleen worden de drie bekers uit 1582 na bijna 200 jaar weer met elkaar herenigd. Dit is van grote waarde voor de Collectie Nederland en de Collectie Dordrechts Museum, laat het museum weten.

De gildebekers behoren tot het belangrijkste zilver uit Dordrecht. Door de gegraveerde jaarletter B, weten we dat ze dateren uit het jaar 1582. Ze staan niet op zichzelf, maar maken dus onderdeel uit van een ensemble van drie bokalen dat in 1582 door het Wijnkopersgilde werd besteld. De derde, vergulde, dekselbeker bevindt zich al sinds 1999 in de collectie van het museum en werd verworven met steun van de Vereniging Rembrandt. Helaas is de zilversmid van de bekers onbekend.

Verkocht
Aan het einde van de 18de eeuw waren ze nog steeds in het bezit van de broederschap. Zij komen namelijk voor op een inventarislijst van bezittingen van deze instelling. Nadien is de vergulde bokaal verkocht. Deze duikt in de 19de eeuw op in de beroemde verzameling kostbaarheden van baron Meyer de Rothschild (1818-1874) in London. Ook de andere twee gildebekers verdwenen uit Dordrecht en kwamen uiteindelijk terecht in de collectie van antiquair Meier Mossel (1886 – ca. 1951) te Amsterdam. Op 6 februari 1953 werden de bekers door diens weduwe verkocht aan de grootvader van de huidige eigenaren. En nu zijn ze dus weer terug in Dordrecht.

Proces van wijnbereiding in beeld
Beide bekers hebben vier gegraveerde voorstellingen van verschillende fasen van het proces van wijnbereiding. De gegraveerde afbeeldingen zijn bijzonder gedetailleerd uitgevoerd en worden onderbroken door maskers (respectievelijk van een man, vrouw en leeuw). Ze zijn tevens bijzonder in hun soort: vorm en versiering zijn opvallend strak vergeleken met andere exemplaren uit de tweede helft van de 16de eeuw. In de 16de eeuw was het gebruikelijke type gildebeker namelijk een zogenoemde drinkhoorn, een grote runderhoorn met een zilveren montuur.

Voor wie de bekers in het echt wil bewonderen: ze zijn vanaf 23 januari te zien in museum Hof van Nederland.

Lees ook

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...

Dordrechts Museum krijgt drie kunstwerken van Reinier Lucassen

Hij geldt als Nederlandse Pop Art kunstenaar: eigenzinnig en ironisch. In Dordrecht was al een schil...

Dordrechts Museum blij verrast met jaarlijkse bijdrage VriendenLoterij

Een grote verrassing, met als gevolg veel blije gezichten: het Dordrechts Museum nam maandag een che...