Dordrecht, Netherlands

Huurders slecht geïsoleerde woningen hebben zelf weinig invloed op energierekening: 'Noem enkel glas een gebrek'

Enkel glas en houten kozijnen Rijnmond
Enkel glas, houten kozijnen, slecht geïsoleerde muren en daken: er is in de koude maanden bijna niet tegen op te stoken. De energiecrisis raakt iedereen, maar mensen met een huurwoning bij een particuliere verhuurder hebben maar weinig macht om op energiekosten te besparen. Verhuurders zijn namelijk niet verplicht om huizen beter te isoleren. De Woonbond wil daarom dat enkel glas als gebrek aan de woning wordt gezien. Dat dwingt de verhuurder wel in te grijpen.
Marie Frenay | 16 september 2022 08:00 | Aangepast op 15 september 2022 14:57
Ongeveer één op de zes particuliere huurwoningen heeft enkel glas in de woonkamer. In de slaapkamer heeft bijna een kwart van de huurders enkel glas, zegt de Woonbond op basis van het driejaarlijkse woononderzoek van het CBS. De meeste mensen die nog enkel glas hebben, vallen onder de 20 procent met de laagste inkomens.

Uit datzelfde rapport blijkt dat zes op de tien huurders de afgelopen vijf jaar geen enkele maatregelen zijn getroffen om het huis te verduurzamen. Als er wel iets gebeurde, werd de cv-ketel vervangen, maar meestal omdat dat toch al nodig was voor onderhoud.

'Zo lek als een mandje'
De Woonbond startte het Meldpunt Energiealarm en de meldingen stromen binnen, zegt Marcel Trip. "Veel huurders maken zich zorgen om de stijgende rekening en hun woning is zo lek als een mandje."

Wie een koophuis heeft, kan investeren in isolatie, maar een huurder gaat daar niet over. Als een huurder zijn huurbaas vraagt om verduurzaming of betere isolatie, geeft de verhuurder meestal niet thuis. Woningcorporaties hebben inmiddels beloofd slechte woningen aan te pakken, zonder de huur te verhogen. Particuliere verhuurders hebben die belofte niet gedaan en juist daar zitten vaak de slechte huurwoningen, zegt Trip.

Een huurder kan vragen om een renovatie, dat kan meer zijn dan alleen dubbel glas, maar daar staat vaak huurverhoging tegenover. "Maar als je nu nog enkel glas hebt, is er waarschijnlijk al decennia niets aan die woning gedaan. Dan is dat gewoon een gebrek", vindt de Woonbond. "Ja, het kost de verhuurder geld, maar je bezit wordt er beter van. Enkel glas hoort in een museum, niet in een woning."

Hoe zit het? Een gebrek aan een woning is bijvoorbeeld achterstallig onderhoud, ongedierte of materiële schade. Verduurzaming valt daar niet onder, dat is nu een renovatie. Verhuurders kiezen zelf voor een renovatie en mogen dat doorberekenen in de huur. Minister van wonen Hugo de Jonge kan besluiten om ook enkel glas als gebrek aan te merken. Dat verplicht een verhuurder om dubbel glas te plaatsen zonder daar meer huur voor te mogen vragen.

Wat kun je wel zelf doen?
Je bent als huurder niet helemaal machteloos. Ook in een huurhuis zijn snelle maatregelen te nemen om energiekosten te besparen. Door alleen de ruimtes te verwarmen waar je bent en in andere ruimtes de radiator uit te draaien. Zorg ook dat de waterdruk op je cv-ketel goed is en zet de cv-ketel op 60 graden. Dat kun je zelf doen.

Draai de thermostaat laag als je uit huis gaat of gaat slapen. Je huis is niet meteen koud, dus je kunt de thermostaat zelfs al wat eerder laag zetten. Een brievenbusborstel stopt de kou door de brievenbus. Radioatorfolie is niet duur, dat kun je tegen de achterkant van je radiatoren plakken, zodat de warmte niet verloren gaat in de muur, maar zoveel mogelijk de kamer in straalt. Gordijnen voor enkel glas kouden ook warmte binnen en kou buiten.

Dat helpt allemaal niet genoeg om de stijging van de energierekening tegen te houden, zegt ook de Woonbond. "Maar hoe duurder de energie wordt, hoe meer de kleine dingen schelen."

Stop met richten op gedrag
Ook al zijn deze tips waardevol op korte termijn, de Woonbond vindt dat we moeten stoppen met de focus op gedrag van huurders. "Verhuurders moeten in beweging komen. We lobbyen al langer en hadden die liever al jaren geleden geregeld. Nu is de politiek er wel voor aan het warm lopen. Er is een motie ingediend, maar die ligt even stil. Het is vooral aan de coalitiepartijen. Met deze energieprijzen is de nood hoog en in het coalitieakkoord staat niets deze maatregel in de weg.

Heb jij nog steeds enkel glas of oude verwarming en wil je verhuurder de woning niet beter isoleren? Mail je situatie naar nieuws@rijnmond.nl.

Lees meer over:

energiearmoede|

Lees ook

2500 bezoeken Energiehulp: ‘We willen niemand in de kou laten zitten’

Energiehulp heeft deze week het 2500ste bezoek afgelegd bij een bewoner in Dordrecht. De organisatie...

Ondernemers worstelen met energierekening, gemeente geeft advies

Hoge energierekeningen drijven niet alleen de bewoners van Dordrecht tot wanhoop, ook ondernemers wo...

Een warme huiskamer van het Leger des Heils

Deze winter zijn de buurthuiskamers van het Leger des Heils extra lang open voor diegene die daar be...

Doneer jij wel eens sokken? 'Dat is hard nodig'

Sokken worden het minst gedoneerd, maar zijn juist het meest nodig. In Nederland zijn 58.000 mensen ...

Energiehulp brengt licht in de duisternis van gedupeerde Dordtenaren

Voor sommige Dordtenaren rijzen de energieprijzen de pan uit. Voor deze bewoners biedt de gemeente e...

500 euro extra energietoeslag voor Drechtstedelingen met een laag inkomen

Inwoners van de Drechtsteden met een laag inkomen en een hoge energierekening krijgen via de Sociale...