Dordrecht, Netherlands

Iris eert overleden moeder en laat veertig centimeter haar afknippen

Het kapsel van Iris is zaterdag veertig centimeter korter Corrado Francke
Het haar van Iris Zwijnenberg ziet er komende zaterdag een stuk korter uit. Haar kapsel wordt veertig centimeter korter om geld in te zamelen voor de Haarstichting, dat pruiken maakt voor mensen met haarziekten. "Het is wel een beetje gek om erover na te denken dat iemand anders straks met mijn haar rondloopt."
Corrado Francke | 7 april 2023 08:30 | Aangepast op 6 april 2023 18:54
Toen Iris vijf was, in 2000, overleed haar moeder. Elk jaar doet het gezin iets ter nagedachtenis aan haar moeder. "Toen mijn moeder vijftien jaar overleden was, heeft mijn vader een grote fietstocht gedaan in Frankrijk om geld op te halen. Ik wilde ook zoiets doen."

Daarom gaat zaterdagavond, in het Dordtse café De Vrijheid, de schaar in de lokken van Iris. De avond, die start om 20:00 uur, is gevuld met livemuziek. Om elf uur draait DJ Slumber 'plaatjes voor een donatie'. De entree kost vijf euro en de opbrengst gaat volledig naar de Haarstichting. "Het voelt hartstikke goed om iets te kunnen doen", vertelt ze.

'Later ga je het beseffen'
"Omdat ik natuurlijk zo jong was, merkte ik het niet echt op", vertelt ze over haar jonge leeftijd toen haar moeder overleed. "Ik merkte wel om me heen dat het veel met mensen iets deed. Later ga je wel beseffen wat het allemaal betekent, helemaal als je een tiener bent. Toen heb ik ze voornamelijk gemist."

Iris dacht van tevoren lang na over de actie. "Ik had een paar jaar terug al best lang haar, toen wist ik dat ik dat sowieso kon doneren." Over de locatie hoefde ze ook niet lang na te denken, want de Gorcumse werkte jarenlang in het Dordtse café op de Noordendijk.

In deze reportage legt Iris de reden van de benefietavond uit:

Lees meer over:

Café de Vrijheid|haardonatie|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Bomvol Dordts café ontvangt Top 2000 met open armen: 'Ik leef hiervoor'

Toto, Queen, Billy Joel, The Beatles en meer artiesten galmden donderdagavond door de speakers van c...