Dordrecht, Netherlands

IT-leverancier van energiebedrijf HVC getroffen door cyberaanval

De IT-leverancier van afvalverzamelaar en energieleverancier HVC is getroffen door een cyberaanval. Klanten kunnen hierdoor niet inloggen op hun persoonlijke portaal. Het bedrijf gaat er tot nu toe vanuit dat de gegevens van klanten niet zijn ingezien, gekopieerd of gedeeld met andere partijen.
Marie Frenay | 26 mei 2023 15:03 | Aangepast op 26 mei 2023 15:03
Het datacentrum van de IT-leverancier waar HVC mee samenwerkt is in het weekend van 6 mei getroffen door een cyberaanval. De storing werd ontdekt in het systeem waar de gegevens van alle energieklanten in staan.

Inlog- en facturatieproblemen
Door de cyberaanval had de energieleverancier tijdelijk geen toegang tot het klantsysteem, dat probleem is sinds deze week opgelost. Alleen kunnen de Energieklanten nog steeds niet inloggen in hun persoonlijke portaal. “Wij hopen volgende week dit probleem verholpen te hebben”, vertelt Maarten de Wit manager HVC energie.

Door het voorval loopt het bedrijf ook twee weken achter met het versturen en behandelen van facturen, ook dit hoopt de manager snel op te lossen. De cyberaanval heeft geen impact gehad op de levering van warmte, stroom of gas.

Geen gegevens op straat
Klanten van het energiebedrijf werden gisteren, op donderdag 25 mei, op de hoogte gebracht met een bericht. In dit bericht biedt HVC haar excuses aan. Ook geeft het bedrijf aan te vermoeden dat de gegevens van de energieklanten niet in verkeerde handen zijn gevallen.

“Dit valt alleen niet uit te sluiten”, geeft Joris Obbens teamleider marketing en communicatie aan. “Wij achten de kans alleen wel heel erg klein dat de gegevens van onze klanten op straat zijn terechtgekomen”, voegt de Wit eraan toe.

Onderzoek
Waarom is er dan zo lang gewacht met het op de hoogte stellen van de klanten? “Wij konden de klanten helemaal niks vertellen”, vertelt de manager. “Wij moesten daarnaast nog wachten op het onderzoek van het IT-bedrijf”, voegt Obbens eraan toe. De afgelopen twee weken was het bedrijf druk bezig met het oplossen van de problemen.

Het bedrijf laat aan de klanten weten geen geld betaald te hebben aan de cyberaanvallers voor herstel. “De getroffen IT-leverancier staat samen met externe experts in contact met de cybercriminelen en met de politie. Er is van HVC geen losgeld geëist,” aldus Maarten de Wit.

HVC
HVC is een duurzaam energie- en afvalbedrijf van 51 gemeenten en 8 waterschappen. In Dordrecht zijn 1942 bewoners aangesloten op het warmtenet van HVC, blijkt uit het jaarrapport van het energiebedrijf.

Lees meer over:

HVC|Cyberaanval|

Lees ook

Beatrixschool in Dubbeldam tiende afvalvrije school van Dordrecht

De leerlingen van de OBS Beatrixschool in Dubbeldam konden hun enthousiasme nauwelijks in toom houde...

Gemeente start wedstrijd om zwerfafval tegen te gaan

Het is een steeds groter wordend probleem: afval dat naast containers wordt geplaatst. Om daar wat a...

Alle vuilniswagens in Dordrecht vanaf 2032 elektrisch: 'Wij willen een schone wereld'

Lawaaiige en vervuilende vuilniswagens: in 2032 zijn ze in Dordrecht en omstreken verleden tijd. Afv...

Grote voorjaarsschoonmaak weer begonnen: drukte bij afvalbrengstation

Het voorjaar staat voor de deur, dus is het voor veel mensen weer tijd om het huis schoon te maken e...

‘Kom je afval brengen? Neem dan iets bruikbaars mee voor de vluchtelingen’

De lente is begonnen en het mooie weer zorgt ervoor dat veel mensen beginnen aan het opruimen van hu...

Wekelijks krijgen we vijf gram microplastic binnen; Dit is volgens René de oplossing

Het gewicht van een creditcard aan microplastic; dat is wat wij gemiddeld per week in ons lichaam bi...