Dordrecht, Netherlands

Ja-Ja sticker voor ongevraagd reclamedrukwerk ingevoerd

Er werd al langer over gesproken, maar nu heeft de gemeenteraad er ook daadwerkelijk mee ingestemd. Per 1 juli 2023 mag er alleen nog ongeadresseerd reclamedrukwerk bezorgd worden bij adressen met een Ja-Ja sticker.
Marjolein Vos | 2 juni 2022 10:03 | Aangepast op 2 juni 2022 10:03
De gemeente heeft deze sticker bedacht de hoeveelheid afval van ongevraagd reclamedrukwerk te verminderen. Nu kunnen mensen nog aangeven of ze wel of niet folders en/of huis-aan-huiskranten willen ontvangen met een nee/ja- of nee/nee-sticker op hun brievenbus. Hebben ze geen sticker, dan mag al het drukwerk in de bus gegooid worden. De oude stickers blijven overigens ook nog gewoon gelden.
Voor huis-aan-huis nieuwsbladen geldt een uitzondering. Deze worden niet beschouwd als reclamedrukwerk.
De sticker maakt onderdeel uit van het nieuwe afvalbeleid van de gemeente, dat vorig jaar april al is ingevoerd. Doel is om het afval van de Dordtenaren beter te scheiden en minder restafval over te houden dat verbrand moet worden.
Het college gaat nu de belanghebbende partijen (zoals bezorgers, winkeliers en papierinzamelaars) over het besluit informeren, de afvalstoffenverordening aanpassen en een communicatiecampagne voor de inwoners opstarten.