Dordrecht, Netherlands

Jafar organiseert gratis iftar-maaltijd voor 250 mensen: 'Verbinding is heel belangrijk'

In het Event Center genoten 250 mensen van de iftar-maaltijd Corrado Francke
Jong of oud, Dordtenaar of niet: iedereen was maandag welkom bij de gratis iftar-maaltijd die Jafar Razaq organiseerde. Met de maaltijd wilde hij vooral mensen in verbinding brengen. "Dat is wel gelukt vanavond", is zijn terechte conclusie.
Corrado Francke | 18 april 2023 15:00 | Aangepast op 18 april 2023 15:00
De reden van de gratis maaltijd? "Tijdens de Ramadan wordt ook een stukje discipline en saamhorigheid gevraagd", licht Jafar toe. "Het is heel makkelijk om mensen in mijn eigen netwerk uit te nodigen, maar ik wilde mensen hier krijgen waar ik normaal gesproken nooit contact mee heb."

Soep, rijst, kip en meer
Op zijn uitnodiging gingen ruim 250 mensen in. Zij genoten in het Event Center aan de Weeskinderendijk van dadels, soep, rijst, kip, vlees en allerlei zoete lekkernijen zoals baklava.

Eén van de gasten was Rasim Küçükünal. "Op zo'n uitnodiging moet je natuurlijk gehoor geven. Het was voor mij de normaalste zaak van de wereld om hierbij te zijn." Ook dit jaar moest Küçükünal weer even bikkelen aan het begin van de Ramadan. Of in zijn woorden: even afkicken van de koffieverschijnselen. "Daarna wen je heel snel en voor je het weet is de maand weer om."

'Telkens iets makkelijker'
Jafar zelf ziet dat ook deze Ramadan de laatste loodjes weer het zwaarst wegen. "Maar elk jaar wordt het vasten tien dagen eerder verbroken. Het wordt voor ons telkens iets makkelijker, want de periodes waarin we het vasten pas om half elf verbraken, zijn achter de rug. Dus het valt deze keer wel mee", zegt hij.
Ook wethouders Chris van Benschop en Tanja de Jonge schoven aan voor de iftar. "Het is een hele beleving met prachtige muziek en hele leuke gesprekken aan tafel", merkt Van Benschop op. "Dat is wel waar het over gaat als je de verbinding wil maken, dat je iets leert kennen wat je nog niet kent."

Avondeten opgespaard
Hebben de twee dan ook een dagje gevast? "Nee, maar ik heb wel het avondeten opgespaard tot nu", antwoordt De Jonge. "En alle respect dat mensen dit dertig dagen lang doen. Ze praten er heel makkelijk over, maar ik vind het heel knap om te doen."

De Ramadan is nog tot donderdag 20 april. Een dag later wordt het einde van de vastenmaand gevierd met het Suikerfeest. Jafar is in ieder geval ook volgend jaar weer van plan om de gratis maaltijd te organiseren.

Meest gelezen

Lees ook

Bij deze iftar is iedereen welkom: 'We willen goede daden verrichten'

Linzensoep, gehaktschotel, rauwkostsalade en uiteraard baklava: het was zaterdag goed toeven tijdens...

Gebrek aan zonnebloemolie tijdens Ramadan, copieuze maaltijden dit jaar vaker zonder grote smaakmaker

Ramadan staat weer voor de deur, de rituele vastenmaand gaat vrijdag van start. En wie ramadan zegt,...