Dordrecht, Netherlands

“Je wordt niet zomaar ereburger”

In een maand tijd kwamen er twee bij: museumdirecteur Peter Schoon en wethouder Piet Sleeking werden bij hun afscheid benoemd tot ereburger van Dordrecht. Maar het is niet de verwachting dat die club van bijzondere Dordtenaren zich snel verder zal uitbreiden. De criteria waaraan voldaan moet worden zijn namelijk een stuk strenger geworden.
Marjolein Vos | 3 mei 2022 15:15 | Aangepast op 3 mei 2022 15:15
“Het is allemaal veranderd met burgemeester Brok”, vertelt woordvoerder van de gemeente Mark Benjamin. “Hij wilde niet benoemd worden tot ereburger bij zijn vertrek, dat vond hij niet passend. Hij had gewoon zijn functie vervuld, zei hij”, legt Benjamin uit. En daarmee brak hij met een traditie. Tot dan toe kreeg iedere burgemeester die met eervol ontslag ging de titel ereburger. “Maar het is geen automatisme meer.” In 2020 stelde het college voor om het ‘decoratiesysteem’ aan te passen en stemde de raad hiermee in. Naast het minder vaak benoemen van Dordtenaren tot ereburger is de bronzen erepenning (een decoratie die net iets langer in de rangorde stond) helemaal afgeschaft. En wordt er kritischer gekeken naar de aanvragen voor het ereburgerschap. Zoals die van Robbert den Boer van de politieke partij Op Ons Eiland. Hij stuurde namens zijn fractie een brief naar het college, dat officieel gaat over de benoeming. Hij vindt dat circusartiest Joop Teuteberg de erepenning meer dan verdiend.
“Joop Teuteberg presenteert samen met zijn zoon Tonie tot en met 8 mei a.s. circusvoorstellingen. De volledige opbrengst hiervan komt ten goede aan de hulpverlening voor de Oekraïne”, laat Den Boer weten. Vorige week maandag werd Joop nog opgenomen in het ziekenhuis: hij had een hartaanval gehad. “In plaats van het rustig aan te doen,klom hij die avond toch weer het podium op om zich in te zetten voor de Oekraïne. Dit tot grote bezorgdheid van zijn zoon Tonie. Joop heeft het goede doel boven zijn eigen gezondheid gesteld.”

“De fractie van Op Ons Eiland vindt dit een heel bijzonder en mooi gebaar, waar wij graag met u allen bj stil willen staan. Daarom willen wij Joop Teuteberg graag voordragen om benoemd te worden tot ereburger van Dordrecht voor het opkomen van mensen die in nood verkeren.”

Presentator Ben Corino van het radioprogramma Studio De Witt sprak met Robbert den Boer over zijn aanvraag. Beluister hier het interview.
Benjamin laat weten dat het niet gebruikelijk is dat zo’n aanvraag bekend wordt gemaakt. In tegenstelling tot bij het koninlijke lintje is er geen concrete omschrijving waaraan voldaan moet worden wil je je ereburger mogen noemen. “Maar het gaat echt alleen om uitzonderlijke verdiensten,” benadrukt hij. “In principe kan wel iedereen worden voorgedragen aan het college. Er ligt nu een officieel verzoek en daar zullen de leden naar kijken.” Als besloten wordt tot benoeming, vraagt het college overigens wel altijd aan het presidium of ze de uitreiking passend vindt.

De gemeente heeft overigens nog wel een paar andere middelen om een blijk van waardering aan Dordtenaren te geven. Zo is er de Johan de Witt-speld voor mensen die zich in hebben gezet voor de Dordtse samenleving. En voor vertrekkende bestuurders is er sinds kort de bestuurlijke penning.

Lees meer over:

Ereburger|Joop Teutenberg|

Meest gelezen

Minister opent zorginitiatief Verwijspunt 078: ‘Uniek concept voor de regio’

Dennis Koorevaar | Corrado Francke | 7 dec 2022 15:40

Het is bijna zover: de Dordtse Decemberdagen zijn aanstaande!

Redactie RTV Dordrecht | Trevyn van Houwelingen | 7 dec 2022 09:00