Dordrecht, Netherlands

Jubileum Pictura gevierd met tentoonstelling in Dordrechts Museum

Detail van Abraham van Strij, De tekenles, olieverf op paneel Dordrechts Museum
Tekengenootschap Pictura bestaat volgend jaar precies 250 jaar. Daar wordt door de instelling zelf uitgebreid bij stilgestaan, maar ook het Dordrechts Museum zet het jubilerende genootschap in het zonnetje met een expositie over de gebroeders van Strij.
Marjolein Vos | 6 december 2023 09:00 | Aangepast op 5 december 2023 15:05
De Dordtse broers Abraham (1753-1826) en Jacob van Strij (1756-1815) waren de drijvende krachten achter Pictura, dat officieel de oudste kunstenaarsvereniging van Nederland is. “Het tweetal behoort tot de beste kunstenaars die in Nederland rond 1800 werkzaam waren”, vertelt Sander Paarberg, conservator van het Dordrechts Museum en samensteller van de tentoonstelling.

In 1774 richtte Abraham met drie vrienden Teekengenootschap Pictura op. Ook Jacob was actief lid van het eerste uur en hield er voordrachten over kunst. In het genootschap oefenden de leden met modeltekenen en werden er kunstbeschouwingen gehouden waarbij men rond een tafel prenten en tekeningen kon bewonderen. Deze traditie wordt in de tentoonstelling nieuw leven ingeblazen, door bezoekers bewust te laten kijken en vergelijken.

Nieuwe aanwinsten
Het Dordrechts Museum beheert de kunstcollectie van Pictura en bezit een grote collectie werken van de gebroeders Van Strij. In de afgelopen jaren heeft het museum vooral veel tekeningen verworven die nog niet eerder tentoongesteld zijn. “Met recente aanwinsten en particuliere bruiklenen kunnen we nieuw licht werpen op de hoge kwaliteit van hun werk en de werkwijze van de Van Strijs”, licht Paarlberg toe. “Door getekende voorstudies naast schilderijen te hangen wordt duidelijk hoe kunstwerken 'van schets tot schilderij' ontstaan.”

Pictura 250 jaar
Pictura neemt een centrale plaats in het kunstleven in Dordrecht in en is voor vele kunstenaars van groot belang geweest, toen en nu, stelt het Dordrechts Museum. Tal van bekende en minder bekende kunstenaars waren lid van Pictura, zoals Martinus Schouman, J.C. Schotel, Jan Veth, Willy Sluiter, Kees Buddingh' en van buiten Dordrecht ook Jan Sluijters en Coba Ritsema. “Zonder Van Strij was er geen Pictura geweest en vandaag de dag is het ontzettend belangrijk dat verenigingen als Pictura bestaan, die verbeeldingskracht stimuleren door kunst te maken of ons uitnodigen samen te kijken', zegt Femke Hameetman, artistiek directeur van het Dordrechts Museum.

In 2024 vinden er in Dordrecht tal van tentoonstellingen en activiteiten rond het 250-jarige jubileum van Pictura plaats. De tentoonstelling Gebroeders Van Strij- van schets tot schilderij is vanaf 25 februari t/m 1 september 2024 te bezoeken in het Dordrechts Museum.
Jacob van Strij, Zomergezicht buiten Dordrecht, olieverf op paneel Dordrechts Museum

Lees meer over:

Dordrechts Museum|Pictura|

Meest gelezen

Lees ook

5 tips voor leuke uitjes met je kids in de meivakantie

De meivakantie is begonnen en dat betekent: op pad! Je kunt op warme dagen misschien naar het strand...

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...