Dordrecht, Netherlands

Klokken Grote Kerk luiden zondag voor bijeenkomst voor aardbevingsslachtoffers

Turkije en Syrië werden op 6 februari getroffen door een zware aardbeving. Net na de verwoestende natuurramp besloten het Platform Turkse Dordtenaren, het Platform Dordtse Kerken en medewerkers van de Grote Kerk de handen ineen te slaan en een benefietbijeenkomst te organiseren. Aanstaande zondag is het zover. Voorafgaande aan de bijeekomst zal klokgelui klinken.
Marjolein Vos | 16 maart 2023 11:40 | Aangepast op 16 maart 2023 11:08
De organisatoren vinden het luiden van de klokken heel symbolisch en ook emoties rakend op weg naar het samenzijn van dat begint om 14.00 uur. Zij organiseren het programma in de kerk om enerzijds ruimte te geven aan verdriet en rouw en ook hoop.
Anderzijds is het de opzet om de aandacht te vestigen op het gironummer 555. Dat staat nog steeds open om geld bijeen te brengen voor (nood) hulp voor de getrokken slachtoffers in de twee landen.

Het Platform Turkse Dordtenaren liet al eerder weten dat er aandacht voor de getroffen mensen moet blijven, zeker na alle aandacht voor de noodzakelijke grote hulpacties. “De gevolgen zullen tientallen jaren en meerdere generaties merkbaar en voelbaar blijven. We mogen het niet vergeten. Het verhaal dat doorgaat hoort beslist ook bij onze gemeenschap Dordrecht. Hier wonen zevenduizend mensen met Turkse wortels. We hebben gemerkt en gevoeld, dat de harten van veel betrokken Dordtenaren nog huilen. Dat geldt ook voor het grote leed net over de grens van Turkije in Noord-Syrië.”

Meerdere religies
Opvallend aan de bijeekomst is dat vertegenwoordigers van verschillende godsdiensten het woord zullen nemen. “De veelkleurigheid van het programma blijft op zondagmiddag 19 maart uit de opbouw in twee delen”, vertelt Hans Berrevoets van het Platform Dordtse Kerken. “In de eerste helft zal vooral een inter religieus karakter voorop staan.” Voorganger van de Grote Kerk, ds. Paul Wansink, hoopt dat door de aandacht voor vier wereldreligies de solidariteitsbijeenkomst nog meer een teken mag zijn van verbondenheid in voor- en tegenspoed tussen Dordtenaren. Imam Ali Turk, rabbijn Albert Ringer, RK-pastor Sander Verschuur, Alevitisch voorganger, dede genoemd, Davut Sever en ds. Paul Wansink spreken een gebed uit.

Ds. Wansink: “We bidden elke week in onze Grote kerk voor vrede in de wereld en vrede in de eigen stad Dordrecht. Aan het einde van elke dienst spreken we uit, dat we daarvoor een opdracht in de wereld hebben. Daarom is het goed dat we ons extra bewust zijn dat er zevenduizend Dordtenaren zijn, die directe banden hebben met Turkije. Met het volk van Syrië zijn er ook emotionele banden. Op zondag 19 maart willen we in solidariteit delen in hun en ons verdriet en rouw en we blijven denken in hoop en ieder ook vanuit zijn of haar eigen innerlijke kracht en geloof."

Livestream
De Grote Kerk is niet verwarmd en daarom is het advies om warme kleding aan te treden. Voor wie het te kou blijft: de bijeenkomst is ook te zien via een livestream op het YouTube kanaal van de Grote Kerk.

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Passionkruis te zien bij Grote Kerk: 'Het paasverhaal is meer dan de eitjes.'

Wie het lichtgevende witte kruis uit The Passion van dichtbij wil zien, kan donderdagmiddag terecht ...

Idelette Otten uit Vleuten de (beoogde) nieuwe predikant voor de Grote kerk

Met het vertrek van dominee Paul Wansink moest de Grote Kerk op zoek naar een nieuwe predikant. Die ...

Jezus op TikTok: campagne 'Welkom in de kerk' moeten meer mensen naar gebedshuizen trekken

Missie Dordt en het Platform Dordtse Kerken hebben samen een actie gestart om ervoor te zorgen dat i...

Cor speelt al 25 jaar op de orgels van de Dordtse Grote Kerk: 'Dit verveelt nooit'

Cor Ardesch nadert zijn 25-jarig jubileum als organist in de Grote Kerk in Dordrecht. Waar Ardesch i...

Toren Grote Kerk in de steigers voor herstel voegwerk

Het metselwerk en de voegen van Dordrechts bekendste kerktoren worden gecontroleerd en vervangen. De...

Koffie, croissants en maatschappelijke breinbrekers bij het ontbijt

Het jaarlijkse Prinsjesdagontbijt van Platform Dordtse Kerken stond dit jaar in het teken van maatsc...