Dordrecht, Netherlands

'Klokkenluider' stuurde duizenden mails naar kandidaat-wethouder

Een zelfbenoemd klokkenluider die zegt 'frauduleuze praktijken' aan de kaak te willen stellen, was donderdag in de Dordtse rechtbank zelf onderwerp van gesprek. Patrick E. heeft volgens het Openbaar Ministerie in enkele maanden duizenden mails naar Marcel Fierens, voormalig kandidaat-wethouder in Hendrik-Ido-Ambacht, gestuurd. Met daarin niet bepaald lieve teksten.
Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 22 juni 2024 14:00 | Aangepast op 22 juni 2024 12:32
E., die met een psychotische stoornis kampt, beschuldigt Fierens in de mails van fraude en belangenverstrengeling. Het leidde in ieder geval tot opmerkelijk nieuws, want Fierens' benoeming als wethouder in Hendrik-Ido-Ambacht werd begin dit jaar door 12 van de 23 gemeenteraadsleden tegengehouden. Daardoor werd hij niet de opvolger van André Flach, die naar de Tweede Kamer was vertrokken.

Niet meewerkend
Tijdens een inleidende zitting in de Dordtse rechtbank donderdag werd duidelijk dat E. weigerde mee te werken aan onderzoek van het NIFP, dat psychiatrische behandeling biedt aan mensen in detentie. "Meneer beschouwt zichzelf als iemand die misstanden aan de kaak stelt", verduidelijkt zijn advocaat. "Hij heeft hier in toenemende mate aandacht voor gevraagd."

Als de verdachte over 'grote schandalen binnen het OM' begint, onderbreekt zijn advocaat hem. Even later gebeurt doet ook de rechter dat, als E. zegt dat hij 'als een of andere psychopaat' wordt bestempeld.

Bedreiging burgemeester Gorinchem
De zelfbenoemd klokkenluider wordt er ook van verdacht de Gorcumse burgemeester Reinie Melissant te hebben bedreigd. Dat gebeurde op 11 maart van dit jaar. "Ik ruk de kop van de burgemeester eraf", zou hij in een telefoongesprek (MEEJ WIE DAN)hebben geroepen. "Als dat niet gebeurt, dan doe ik dat eigenhandig."

E. is ook in deze situatie niet de boosdoener, beweert hij. "Pertinent onwaar", noemt de Gorcumer de vermeende bedreiging. Vervolgens begint hij over 'meerdere schandalen' in de gemeente, zoals plaatsgenoot Marco van Boxtel die met zijn hond in een tentje onder de kerk woont. "Dat heeft zelfs het Rijnmond-nieuws gehaald", benadrukt hij.

Contact- en locatieverbod
De rechter heeft genoeg gehoord. "Er zijn te weinig handvaten om recidive (herhaling van strafbaar gedrag, red.) te voorkomen", zegt ze. Patrick E. krijgt naast de zorgmachtigingsprocedure onder meer een contactverbod met Fierens en Melissant, plus een locatieverbod voor het gemeentehuis van Gorinchem.

Daarnaast wil het OM dat E. vanwege zijn stoornis wordt opgenomen in een kliniek. Al zijn de wachtlijsten lang: de rechter gaat mee in die wens, omdat ze de kans op herhaling van stalking en bedreiging groot acht. En teleurgesteld of niet: E. verlaat de zaal met een handkusje richting het publiek in de zaal.

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Meer dan 13.000 keer energietoeslag uitgekeerd vorig jaar

Meer dan 13.000 huishoudens in de Drechtsteden hebben gebruik gemaakt van de energietoeslag afgelope...

Veerdienst Kop van ‘t Land door Blue Amigo wordt beëindigd: ‘Reiziger moet naar de overkant kunnen’

De gemeenten Dordrecht en Altena nemen afscheid van Blue Amigo als veerdienst op de Kop van ‘t Land....

Veertig extra opvangplekken voor Oekraïnse vluchtelingen Stationspark

Door een herindeling van de opvanglocatie aan het Stationspark in Sliedrecht zijn veertig nieuwe opv...

Tientallen plantenbakken als volgende stap verfraaiing binnenstad

Deze woensdag gaf wethouder Maarten Burggraaf in het bijzijn van een twintigtal ondernemers uit de D...

Kinderen Heerjansdam zien eigen idee skatebaan tot leven komen tijdens opening

Ontmoeten, samen bewegen en skaten. Woensdag opende in Heerjansdam het nieuwe sport-en beweegpark. N...

Emotionele bewonersbijeenkomst ‘t Zand over mogelijke sloop woningen

Maandagavond vond in Papendrecht een informatieavond plaats voor bewoners van de vooroorlogse wijk ’...