Dordrecht, Netherlands

Kopgebouw op het Leerpark officieel geopend: ‘Een gouden combinatie’

Het Leerpark mag een nieuwe locatie verwelkomen met de opening van het Kopgebouw. In het pand naast de Duurzaamheidsfabriek moeten hoger onderwijs en het bedrijfsleven samenkomen. Op de vierde en vijfde verdieping zal de Dordrecht Academy zich huisvesten. Zij zitten nu nog op het Achterom in de binnenstad.
Trevyn van Houwelingen | 24 maart 2023 16:18 | Aangepast op 24 maart 2023 16:18
Op de overige verdiepingen is plaats voor bedrijven die passen bij het campusprofiel van het Leerpark en zich bezighouden met techniek en innovatie. Het gebouw heeft een opvallende gevel, waarvan delen bestaan uit gedrapeerd theaterdoek. Ook worden de open indeling en het ecosysteem (er zijn inderdaad veel planten in het gebouw) geroemd. De opening van het gebouw werd verricht door wethouder Chris van Benschop.

Zij ziet de opening van het Kopgebouw als de volgende stap voor het Leerpark: “Je wil dat je inwoners goed onderwijs kunnen krijgen dat aansluit op de vraag van de toekomst, dus op een duurzame plek op de arbeidsmarkt. Dat brengt Dordrecht Academy in samenwerking met de duurzamheidsfabriek en Da Vinci. Aan de andere kant wil je natuurlijk ook je regionale economie versterken, Dat doe je onder andnere door middel van innovatie. Als je dat hier allemaal samenbrengt waarbij je jongeren opleidt voor de beroepen van de toekomst en aan de andere kant innovatie biedt door bedrijven heb je volgens mij een gouden combinatie."

Er zijn al jaren plannen om hoger onderwijs naar het Leerpark te brengen, die wens zal met de verhuizing van de Dordrecht Academy naar het Kopgebouw werkelijkheid worden. De Academy biedt tweejarige hbo-opleidingen aan in onder andere de bouw-, ICT-, logistiek-, en onderwijssector. De hoop is dat studenten die in aanmerking komen voor hoger beroepsonderwijs niet meer naar Rotterdam of Breda trekken maar naar het Leerpark komen. Ook de plannen voor de bouw van een nieuw treinstation op het Leerpark is deel van dit overkoepelende project.

Het Kopgebouw moet een specifieke rol vervullen in dit project. Omdat er naast HBO opleidingen ook innovatieve bedrijven zich zullen gaan vestigen hopen de ontwikkelaar, gemeente en onderwijsaanbieders dat er een vorm van kruisbestuiving gaat plaatsvinden, waarbij studenten bedrijfjes op kunnen richten of ideeën opdoen bij de bedrijven die in het pand gevestigd zijn. Studenten en ondernemers kunnen in het gebouw samenkomen in het Atrium, een groot centraal trappenhuis waar ontmoetingen worden gestimuleerd.

Hoewel het gebouw nu officieel geopend is zijn nog niet alle verdiepingen gevuld. Volgens Johan van Gerven, directeur van de ontwikkelaar, is nu ongeveer de helft van het gebouw bezet. Genoeg ruimte dus voor ondernemers om nog een bedrijfsruimte te reserveren op één van de verdiepingen. De ontwikkelaar hoopt dat eind dit jaar het hele gebouw vol zit.

Bekijk hieronder onze reportage over de feestelijke opening van het Kopgebouw.

Lees meer over:

Leerpark|Kopgebouw|Onderwijs|

Lees ook

De eindexamens zijn begonnen: 'Ik heb een behoorlijke knoop in mijn maag!'

Of ze er vertrouwen in hebben? Met lichte twijfel schudden de koppies 'ja', sommigen weten het niet....

Leerlingen stappen in tijdmachine: levensechte geschiedenisles

Geen saaie les in het lokaal, maar een interactieve en levensechte geschiedenisles in de buitenlucht...

Warm, versleten en les in de gymzaal: deze school is nodig toe aan iets anders

Versleten, veel te warm en overvol. Het Insula College wil, weliswaar met pijn in het hart, snel afs...

'Op de basisschool werd ik niet begrepen, hier voel ik me goed.'

De Johan Junior Brugklas van het Johan de Witt gymnasium lijkt in eerste instantie op iedere andere ...

Vragen over jongerenwoningen Leerpark, 'maar klachten waren momentopname'

De Fractie van Waardhuizen en de VSP hebben vragen gesteld over de 333 jongerenwoningen op het Leerp...

Warm welkom voor eerstejaarsstudenten tijdens Dordtse Introductiedag

Het schooljaar voor de eerstejaars hbo-studenten die in Dordrecht komen studeren is vrijdag spectacu...