Dordrecht, Netherlands

Krijgt moordverdachte Lucky hulp uit criminele circuit?

Inval in huis waar vriend woonde met wie hij gewapend een bank overviel

Minh Nghia Vuong, alias 'Lucky' Politie
In de klopjacht op de 49-jarige voortvluchtige schutter Lucky is de politie begin deze week in Rotterdam-Alexander het huis binnengevallen van een van zijn vroegere criminele partners: Hassan M. De Dordtenaar Lucky en en 41-jarige M. stonden 15 jaar geleden geleden samen voor de rechter voor een gewapende overval op de Rabobank in Heerjansdam.
RTV Rijnmond | 2 februari 2023 09:17 | Aangepast op 2 februari 2023 09:17
Lucky, die eigenlijk Minh Nghia Vuong heet, wordt verdacht van de moord op de 66-jarige Michel en een poging tot moord op haar 38-jarige dochter Anneke. Zij vecht anderhalve week na het schietdrama op de parkeerplaats bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht nog steeds voor haar leven. Anneke is de ex-partner van Vuong.

De Dordtenaar is sinds de schietpartij van 21 januari spoorloos verdwenen. De politie heeft in de dagen na het drama een aantal vluchtauto's gevonden en heeft in verschillende huizen van vermeende contacten van de schutter invallen gedaan. Die huiszoekingen hebben tot nu toe niets opgeleverd.

Al sinds het begin van de klopjacht op Vuong zijn er geruchten dat hij wordt geholpen door zijn criminele netwerk. Er zijn extra rechercheurs op de zaak gezet en er ligt een bedrag van 30.000 euro klaar voor de gouden tip.

Piet Costa
Maandagavond was er een inval in het huis van Hassan M. aan de Pegasusweg in Rotterdam-Alexander. Diens advocaat Tony Boersma bevestigt dat het om de woning van zijn cliënt gaat. Hassan M. was jarenlang de rechterhand van de Rotterdamse drugsbaron Roger P., beter bekend als Piet Costa.

Volgens De Telegraaf wordt Vuong bij zijn vlucht geholpen door mensen uit de kringen van Piet Costa, onder wie Hassan B. Advocaat Boersma heeft deze theorie en de politie-inval met zijn cliënt besproken. Die laat vanuit de gevangenis weten het een onzinverhaal te vinden: als gedetineerde zou hij onmogelijk Vuong kunnen helpen.
Vriendschapsband
M. en Vuong stonden in 2006 samen voor de rechter. Ze pleegden twee jaar eerder een gewapende overval op de Rabobank in Heerjansdam, waarbij ze 67.000 euro buitmaakten. Eind 2005 stalen ze samen drie auto's bij een autobedrijf in Zoetermeer.
De Telegraaf schrijft dat de twee een vriendschapsband hebben opgebouwd. De krant concludeert op basis van bronnen uit het criminele circuit dat Lucky een 'klusjesman' is die door de onderwereld wordt ingehuurd voor het regelen van bijvoorbeeld drugstransporten. Hij zou geen deel uitmaken van het netwerk rond Piet Costa.
De gewelddadige Vuong heeft een lang strafblad voor gewapende overvallen op banken en geldlopers, diefstal, drugshandel en vuurwapengeweld. In 2017 kreeg hij 7 jaar cel voor de overval op een geldloper in Zoetermeer.

Martelcontainer
Hassan M. werd in mei vorig jaar veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor onder meer het bouwen van een martelcontainer - met daarin een oude tandartsstoel en martelwerktuigen - als onderdeel van een illegale gevangenis in Wouwse Plantage. Daarnaast verzamelde M. informatie over mensen die gevangengezet en eventueel gemarteld konden worden.
Roger P. gaf opdracht tot de bouw van de gevangenis en de martelcontainer. Hij kreeg daarvoor 33 maanden cel. Een hogere straf was niet mogelijk; de drugsbaron was kort daarvoor door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor grootschalige cocaïnehandel.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

zwijndrecht|Schietpartij|

Meest gelezen

Lees ook

Karim bakt oliebollen voor minima en horeca: 'Uit de hand gelopen hobby'

Overal in onze regio zien we ze op oudjaarsdag: oliebollenbakkers. Karim uit Zwijndrecht bakt ze voo...

Silver Talent Show breidt uit naar Zwijndrecht

De Silver Talent Show keert terug en beperkt zich niet alleen tot Dordrecht. Zwijndrecht krijgt voor...

Wie schoot Remsley Eisden (36) dood? Politie zoekt man van ongeveer 1.70 meter

De politie is op zoek naar een man van 1.70 meter lang met een normaal postuur voor de liquidatie va...

Politie vindt vluchtauto na schietpartij in Zwijndrecht en zoekt nu naar Skoda

De politie heeft zondagnacht de vluchtauto gevonden van Minh Nghia Vuong, die zaterdagmiddag in Zwij...

Zwijndrechter (24) aangehouden voor projecteren discriminerende teksten op Erasmusbrug

De politie heeft twee mannen aangehouden voor het projecteren van beledigende en discriminerende tek...

Opstootje in Krispijn met twee gewonden ontaardt in schieten

ln de Jacob Catsstraat in de Dordtse wijk Oud-Krispijn is halverwege de avond geschoten. De toegesne...