Dordrecht, Netherlands

Kunstschaatsen maakt opmars: snelcursus kunstrijvereniging stijf uitverkocht

Iedere vakantie organiseert kunstrijvereniging de Drechtsteden een speciale driedaagse snelcursus kunstschaatsen om potentiële talenten enthousiast te maken voor de kunstschaatssport. De meest recente en tevens bomvolle editie ging deze woensdagochtend van start.
Trevyn van Houwelingen | 4 januari 2024 09:00 | Aangepast op 3 januari 2024 16:19
In het midden van de ijsbaan staan bijna zeventig deelnemers klaar voor wat voor de meesten hun eerste momenten op kunstschaatsen zullen zijn. De deelnemers worden verdeeld op niveau en leeftijd onder de acht docenten. Zij krijgen drie ochtenden lang, anderhalf uur per dag, les om hen de basisprincipes van het kunstschaatsen bij te brengen. Enigszins onzeker beginnen de eerste jonge kinderen achter de stoelen van de ijshal aan de cursus.

Flamingo
Voor de jonge Ceyda is het haar tweede deelname aan de snelcursus, nadat ze deze zomer ook al meedeed: “Vorige keer heb ik al het zitje en de flamingo geleerd. Dit keer wil ik meer leren want ik vind het zo cool om op een ritme op het ijs te bewegen!” Daarnaast helpt het ook dat haar beste vriendin van school ook meedoet aan de cursus. Als het aan Ceyda ligt was ze gisteren al lid geworden van de vereniging, maar van haar ouders moet ze nog even geduld hebben. Haar verhaal staat niet op zichzelf.

Volgens Romy de Sterke, één van de instructrices van de cursus, houdt de kunstrijvereniging er naast de te betalen bijdrage van zestig euro ook een mooi aantal leden aan over: “We zien dat tussen de vijf en tien leden per snelcursus blijven hangen.” Voor de vereniging is dat goed nieuws, meer betalende leden betekent immers meer mogelijkheid om te groeien. Daarvoor is de club echter wel afhankelijk van de ruimte op het middenterrein van de Dordtse ijshal, die ook nog wordt gedeeld met de ijshockeyers van de Dordrecht Lions.

Begeleiding
Om de grootste talenten goede begeleiding te kunnen bieden heeft de schaatsvereniging dit jaar met de komst van het ijsdanspaar Maksym Nikitin en Aleksandra Nazarova heeft twee topcoaches in huis gehaald. Als paar reden zij op de Olympische spelen van 2018 en 2022 in de categorie ijsdansen. Maksym en Aleksandra bieden kunstrijders de kans om met deze discipline kennis te maken en geven op de Dordtse ijsbaan trainingen. Er zijn mogelijkheden om te trainen voor zowel solo ijsdansen als ijsdansen als paar.

Qua ledenaantallen gaat het de kunstrijvereniging voor de wind, eigenlijk blijft alleen de écht jonge aanwas nog wat achter. Volgens de Sterke zoekt de vereniging vooral nog nieuwe leden in de leeftijdscategorie 4 tot 6 jaar en dat is jammer. Juist een jonge leeftijd is het beste moment is om met kunstschaatsen te beginnen. De instructrice legt uit: “Kinderen op die leeftijd leren alles heel gemakkelijk aan, zijn nog heel flexibel en hebben vaak nog weinig angst om te vallen. Die onbevangenheid maakt het makkelijk om ze het kunstrijden goed aan te leren.”

Alsof de jongste deelnemers de woorden van de Sterke gehoord hebben staan na een halfuur bijna alle oefenstoelen al tegen de boarding. Zo’n negentig procent van de deelnemers staat zonder hulpmiddel op het ijs. Er wordt een parcours uitgezet en de deelnemers met eerdere schaatservaring zakken al meermaals door de knieën of durven het al aan op één ijzer in rond te glijden. Vanaf de tribune kijken meerdere ouders trots toe.

Ondertussen zijn de inschrijvingen voor de volgende snelcursus van 19 tot en met 21 februari alweer open. Tot de voorjaarsvakantie kunnen geïnteresseerden zich ook nog inschrijven voor een gratis proefles of vier snuffellessen.

Bekijk hieronder ook de televisiereportage die RTV Dordrecht maakte over de cursus.

Lees meer over:

kunstschaatsen|IJsbaan|cursus|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Met een speciaal frame kunnen nu ook kinderen met een handicap schaatsen

Schaatsen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je een fysieke beperking hebt, is het vaak moei...

Drukte bij de ijsbaan in Dubbeldam: ‘Ik ben maar extra frieten aan het snijden’

Ook in Dubbeldam was er genoeg te doen op de verjaardag van de Koning. Het was ‘kei’ druk bij de ijs...

Gaan we meer betalen om te sporten? Optisport met de handen in het haar

Stijgende energieprijzen, je kan er niet meer omheen. Hoewel het voor huishoudens een hele opgave is...