Dordrecht, Netherlands

Landelijk register goed nieuws voor Dordtse reparateur

Bij het lukraak weggooien van kapotte spullen gaan jaarlijks jaarlijks 30 miljoen ton aan waardevolle grondstoffen verloren in Europa. Er is echter hoop: mensen die hun kapotte elektronica willen laten maken in plaats van weggooien, kunnen sinds deze week een landelijk register van erkende reparateurs raadplegen.
Redactie RTV Dordrecht | 22 april 2023 11:00 | Aangepast op 21 april 2023 16:58
CE Services Group B.V. is een reparatiebedrijf uit Dordrecht wat sinds een week op dit register staat. De directeur van het bedijf is Paul Veth. Hij vat kort en bondig samen waarom het niet alleen voor de portomonnee beter is dat we elektronische laten repareren, in plaats van nieuwe producten kopen: "Elektronische apparaten bevatten duurzame materialen als nikkel, cadmium, goud en kobalt. Die materialen raken nu op, dus we zullen naar een systeem toe moeten waarbij we dit soort grondstoffen kunnen terugwinnen uit producten."

Het register is volgens Veth een goed begin. "Het in kaart brengen van reparateurs in Nederland zorgt voor overzicht en je kan hiermee het kaf van het koren scheiden. Je hebt nog genoeg bedrijven die producten nog klakkeloos weggooien in plaats van het te recyclen, zoals het hoort."

Als Nederland in 2050 volledig circulair wil zijn, zoals de plannen van het kabinet voorschrijven, is reparatie van elektronica erg belangrijk. In een circulaire economie worden materialen zo lang mogelijk gebruikt en gerepareerd, zodat er minder van nodig zijn. Dat scheelt grondstoffen, uitstoot en elektronisch afval, beter bekend als e-waste.
E-waste is de snelst groeiende afvalsoort ter wereld. In 2019 belandde er bijvoorbeeld wereldwijd bijna 54 miljoen ton aan elektrische apparaten bij het afval, wat neerkomt op meer dan zeven kilo per persoon. Hierdoor ging in dat jaar voor maar liefst 57 miljard dollar aan grondstoffen als nikkel, koper en ijzer verloren.

Uit een onderzoek van het Financiële Dagblad, die een koptelefoon voorzagen van een traceerchip en terugstuurden voor reparatie, bleek dat sommige producten een uitzonderlijk lange weg afleggen voordat ze uiteindelijk bij een reparateur terecht komen. Als ze dat al doen. De koptelefoon kwam na een reis van meer dan 200 kilometer namelijk terecht in de shredder van een recyclebedrijf in Nijmegen.

En het Dordtse Services Group? Die kunnen, nu ze in het register staan, waarschijnlijk een stuk meer klanten tegemoet zien.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

recycle|repareren|e-waste|

Meest gelezen

Lepeltje Lepeltje terug in het Weizigtpark

Ylva Verbeek | 9 mei 2024 08:30

Lees ook

Bijbetalen om je kliko te legen? In Zwijndrecht restafval bijna gehalveerd

De nieuwe manier van afvalinzameling in Zwijndrecht heeft voor ruim veertig procent minder restafval...

Dit Dordtse bedrijf repareert vintage audio voor liefhebbers uit heel Nederland

Platenspeler, versterkers, receivers en tuners. Bij het Dordtse bedrijf Vintage Audio Repair kun je ...

Elektronisch afval inzamelen maakt bewust van recyclen

Het klaslokaal van groep 7/8 van IKC De Repelaer lag na een dag weer vol met elektrische apparatuur....