Dordrecht, Netherlands

Marry (88) gaf de koning een 'biertje voor onderweg'

Marry tijdens koningsdag 2023 © eigen beeld/ Rijnmond
Een oranje onderbroek, jas en, welja, een fel hoedje. Iedere 27e van april staat de Dordtse Marry (88) klaar om Koningsdag dubbel en dwars te vieren. Wanneer de koning in Dordrecht is, wil Marry koste wat het kost een praatje met hem maken. Zo gaf ze hem al eens eerder een biertje mee 'voor op de terugreis'. Zelf stond ze 67 jaar lang als bloemiste op de markt in Dordrecht. De meeste Dordtenaren kennen haar dan ook als het bloemenvrouwtje. Nu is het haar tijd om de braderieën af te struinen. “Koningsdag is mijn dag. Het is de dag waarop ik mag stralen.”
Rijnmond | 29 april 2024 09:57 | Aangepast op 29 april 2024 09:57
Het is een gure zaterdagochtend aan het begin van november 2018. De koning zou die middag een tentoonstelling openen in het Dordrechts Museum. Marry is vastbesloten om de koning die dag te spreken en een aantal cadeautjes te overhandigen. Met een warme sjaal en een goede jas gaat ze richting het museum.

De dag ervoor heeft ze volop inkopen gedaan op de markt waar ze zelf 67 jaar werkte. Drie armbandjes "voor de lieve dochters", een doosje bonbons voor Máxima en stroopwafels voor Beatrix. De koning zelf krijgt typisch Dordrechts schapenkoppenbier dat wordt geproduceerd in de stadsbrouwerij.

Biertje voor onderweg
Eenmaal aangekomen bij het museum is het toch wel druk. Dat was te verwachten. Gelukkig is Marry als bloemiste een bekende Dordtse, daarbij is ze ook nog in oranje gekleed, helemaal in stijl. Ze loopt richting de auto en de mensen laten haar erdoor. Dan is het een kwestie van wachten tot de koning weer naar buiten komt.

Daar is hij dan. In de eerste instantie worden de cadeaus aangenomen door een beveiliger die ze in de achterbak wil leggen. Dat laat Marry niet zomaar gebeuren. "Koning, dat is Dordts bier voor onderweg! En die cadeautjes zijn voor je familie, die moeten niet in het depot terechtkomen hoor!" De koning lacht haar glimlachend toe. "Dat komt wel goed!"

Oranje onderbroek
Wanneer de koning in Dordrecht is, is het zeker dat Marry met haar 88 jaar op de eerste rij aan het toekijken is. Op die manier heeft ze hem dan ook meerdere keren gesproken. “Ik ken geen gêne. Iedereen gaat naar de wc, de koning ook. Waarom zou ik dan geen praatje maken?” Helaas zal een praatje maken Marry dit jaar niet lukken. “Dit jaar gaat hij naar Emmen. Helaas, want ik heb de puf niet meer om alleen naar een andere stad te gaan. Hopelijk komt hij gauw weer naar Dordrecht.”

Dat Marry de koning deze maand niet in levenden lijve zal zien, doet niets af aan het feit dat ze enorm uitkijkt naar Koningsdag. Zaterdag viert ze de verjaardag van de koning op dezelfde manier als de jaren hiervoor. “Eerst kleed ik me natuurlijk van top tot teen aan in het oranje, zelfs mijn onderbroek en sokken zijn oranje op Koningsdag. Ik begin de dag met een borrel in het Stadhuis, vervolgens ga ik lunchen in het Dordrechts Museum en daarna ga ik los op de braderie. Koningsdag doe ik altijd alleen. Zoveel mensen willen een praatje maken, ze kennen me nog van de markt of vinden mijn outfit leuk. Met iemand anders de dag besteden is dan onhandig.”

Ontmoeting met de koning
Marry is pas écht fan van het koningshuis sinds de verloving van Willem-Alexander en Máxima. “De twee kwamen in 2001 als verloofd stel naar Dordrecht. Toen heb ik een mooie bos bloemen aan ze gegeven. Ik heb de bloemen aan Máxima gegeven en Willem en Máxima samen alle geluk van de wereld toegewenst. Later kreeg ik nog een brief als bedankje voor de bloemen. Het zijn zulke lieve mensen. We mogen dankbaar zijn dat we zo’n mooi stel ons land representeert. Ze zorgen voor samenhorigheid, een gevoel van eenheid.”

Een snoepje
Juist dat gevoel van samenzijn vindt Marry belangrijk. "Ik heb altijd snoepjes en oranje armbandjes bij me op Koningsdag. Die deel ik dan aan iedereen uit. De wereld wordt met het jaar harder en ik wil graag laten zien dat niemand alleen is. Al helemaal niet op Koningsdag. Sommigen weten dat nu, die roepen dan 'Hé Marry, waar blijft mijn snoepie,' wanneer ze me zien. Het is zo belangrijk om er voor elkaar te zijn. Op zo'n feestdag doe ik graag een beetje extra mijn best."

Marry kan niet wachten op Koningsdag, haar outfit en snoepjes liggen al klaar. “Het is mijn favoriete dag van het jaar. Ik hoop dat de koning snel weer naar Dordrecht komt. Ik ben al 88, ik weet niet hoeveel koningsdagen ik nog mee mag maken.”
Marry met haar bos bloemen voor Willem Alexander en Maxima (2001) © eigen beeld

Lees meer over:

Koningsdag|

Meest gelezen

Lepeltje Lepeltje terug in het Weizigtpark

Ylva Verbeek | 9 mei 2024 08:30

Lees ook

Vijf personen aangehouden, maar vooral een gemoedelijke Koningsdag

De dag begon met veel regen, maar toen in de loop van de ochtend de zon doorbrak begon de feeststemm...

Koningsdagspecial: Zo vierde Dordrecht dit weekend Koningsdag

Van het Koningsconcert op het Statenplein naar de Aubade op het Stadhuisplein en van struinen op de ...

Koningsdag in de Kloostertuin: Een feest van muziek, dans en handel

Het was een drukte van jewelste op de vrijmarkt voor kinderen in de Kloostertuin in Dordrecht. Muzie...

Het is Koningsdag! Hier lees je wat er allemaal te doen is.

Heb je de oranjespullen al klaarliggen, maar nog niets op de planning? Hier een overzicht van de act...

Qbuzz viert jubileum met oranje bus en kroontjes

Normaal gesproken zijn ze groen, maar op 25 april en op Koningsdag kun je een speciale oranje stadsb...

Mishandelingen tijdens Koningsdag in Dordtse binnenstad

De politie is op zoek naar de daders van mishandelingen tijdens Koningsdag in de Dordtse binnenstad....