Dordrecht, Netherlands

Meegalmen vanaf de bank! Nagenieten van Ameezing

Vanaf de eerste klanken van het toepasselijke 'Let me entertain you' zat de sfeer er goed in, blijkt uit de beelden die RTV Dordrecht maakte bij Ameezing. Hét meezingfeest dat jarenlang het Grotekerksplein op z'n kop zette tijdens Big Rivers. Dit jaar was het voor het eerst een op zich zelf staand evenement.
Marjolein Vos | 23 juli 2022 10:30 | Aangepast op 22 juli 2022 11:56
Een evenement dat ongekend populair is, zo blijkt uit de volle tribune. “Wat zijn we blij dat we weer los kunnen, of niet”, roept spreekstalmeester Cees van der Meer. Het publiek antwoordt instemmend. Ameezing is gewoon altijd een feestje. “De samenhorigheid en de sfeer van alle mensen bij elkaar, dat vind ik fantastisch”, zegt een van de toeschouwers. Het is gewoon gezellig. Eigenlijk wat we twee jaar zo hebben moeten missen tijdens die coronaperiode. Dat zijn we allemaal zat. We gaan nu allemaal los!”

En los ging het publiek zeker. Het projectkoor onder leiding van John Stinissen liet het publiek weer even hun zorgen vergeten met klassiekers van vaderlandse, maar ook internationale bodem. Stinissen is, net als zijn koor, niet te stoppen en lijkt onvermoeibaar. Dansend, springend en zwaaiend moedigt hij de zangers en zangeressen, maar vooral ook het publiek aan.
Bij andere concerten wordt het soms afgeraden, maar tijdens Ameezing mag je gewoon lekker meegalmen en –swingen. Voor wie de teksten niet kent, kon de woorden meelezen op een scherm. Eigenlijk een grote karaoke-middag dus. Het meeswingen was dit jaar wel iets lastiger: waar voorheen iedereen op het grasveld voor het podium aan de voet van de Grote Kerk stond, was er nu een tribune opgebouwd. “Het is wel een andere opzet, ja. Dat heeft te maken met de Stadsopera Maria van Muziektheater Hollands Diep die hier voorstellingen heeft”, legt festivaldirecteur Liselotte Gatzen uit. “Maar op zich is het wel fijn voor mensen dat ze kunnen zitten.”
Lokaal talent
Naast de meezingers was er ook ruimte voor wat rustigere en gevoeligere nummers. De winnaars van de Silver Talent Show (een talentenjacht voor wat oudere muziekliefhebbers) mochten het betreden. Naar hen werd ademloos geluisterd. Ook wel een welkome afwisseling om, lekkerlijk, even op adem te komen. Want daarna ging het weer los. Vooraan bij het podium werd de polonaise gelopen. En walste Cees met dame uit het publiek. Dat kan allemaal tijdens Ameezing.
Heb je het feest al meegemaakt en wil je nog een keer genieten? Of heb je het gemist en wil je de optredens van het koor, Maarten Teekens en Leo Schellinger beleven? Kijk dan zondag vanaf 12.00 uur naar TV Dordrecht voor een 45 minuten lange impressie. De special wordt tot maandagavond ieder uur herhaald. Kun je zolang niet wachten? Bekijk dan op ons YouTube-kanaal alvast de optredens.

Lees meer over:

Ameezing|

Meest gelezen

Minister opent zorginitiatief Verwijspunt 078: ‘Uniek concept voor de regio’

Dennis Koorevaar | Corrado Francke | 7 dec 2022 15:40

Het is bijna zover: de Dordtse Decemberdagen zijn aanstaande!

Redactie RTV Dordrecht | Trevyn van Houwelingen | 7 dec 2022 09:00

Lees ook

Heb je even voor mij? Oh-e-oh!

Hoewel Big Rivers vrijdag pas officieel van start gaat, kregen we dit weekend al wel vast een voorpr...

Meezingen met klassiekers tijdens 'aMeeZing in de Wijken'

Het was een gezellige boel in de Gravenhorst afgelopen vrijdag. Het aMeeZing projectkoor gaat voor h...