Dordrecht, Netherlands

Minister Dennis Wiersma opent schooljaar en geeft startsein 'School en Omgeving'

De scholen in onze regio zijn weer begonnen en in Dordrecht kwam minister Dennis Wiersma van Onderwijs naar het Stedelijk Dalton Lyceum aan het Leerpark. Hij kwam daar officieel het schooljaar openen, en hij kwam niet met lege handen. Het begin van het schooljaar is ook de start van het nieuwe project 'School en Omgeving'.
Dennis Koorevaar | Ruud Elmendorp | 22 augustus 2022 16:46 | Aangepast op 22 augustus 2022 16:46
"Op school leer je een heleboel, maar niet alles van je ontwikkeling leer je op school," vertelt de minister. "Soms heb je wat extra hulp nodig om dat leren goed te laten slagen." De minister noemt een voorbeeld van het niet goed kunnen samen werken als je niet lid bent van een sportvereniging of als je niet goed bent in rekenen en geen huiswerkbegeleiding krijgt, dan lukt dat volgens hem alsnog niet. Daar is dit project voor in het leven geroepen. "We starten nu op verschillende scholen met extra activiteiten om de kinderen daar bij te helpen."

Het is niet de bedoeling dat het een extra taak wordt voor de docenten maar dat oud-leerlingen huiswerkbegeleiding komen geven of dat leden van een sportvereniging eens een praatje komen maken op school.Dan is het VMBO vaak het ondergeschoven kindje, merken ze ook op het Dalton. De hoop van docenten is dat ook dat de minister daar verandering in kan brengen." De minister heeft gezegd dat hij zich hard wil gaan maken voor het middelbaar onderwijs," zegt teamleider van de bovenbouw en wiskundedocent Niki Reintjens. "En ik heb hem gevraagd of hij dat ook waar wil maken."
Ondergeschoven kindje
Dat het middelbaar onderwijs het ondergeschoven kindje is, volgens vele, blijkt volgens haar uit de media, het bedrijfsleven en de politiek. "Vaak trekken we aan het kortste eind en dat verdienen we niet. Hier zit denken wij de mooiste toekomst van Nederland."

Volgens de minister kan het bedrijfsleven ook een steentje bijdragen aan de toekomstige VMBO-vakmensen. Zeker in deze tijd, nu er een hoog personeelstekort is. "Het is zeker zo dat bedrijven zich moeten realiseren wat zij daar aan kunnen bijdragen. Je kunt ze wel in dienst nemen, maar geef hen dan ook een opleiding. Dan heb je al de handen en dan heeft de leerling ook de opleiding." Volgens de minister is het geen onbegonnen werk, maar is er zeker nog wat winst te behalen. "Er valt zeker nog wat te winnen en dat gaan we ook doen."

Lees ook

De eindexamens zijn begonnen: 'Ik heb een behoorlijke knoop in mijn maag!'

Of ze er vertrouwen in hebben? Met lichte twijfel schudden de koppies 'ja', sommigen weten het niet....

Leerlingen stappen in tijdmachine: levensechte geschiedenisles

Geen saaie les in het lokaal, maar een interactieve en levensechte geschiedenisles in de buitenlucht...

Warm, versleten en les in de gymzaal: deze school is nodig toe aan iets anders

Versleten, veel te warm en overvol. Het Insula College wil, weliswaar met pijn in het hart, snel afs...

Dordrecht trekt 150 miljoen uit voor duurzame schoolgebouwen

Dordrecht investeert de komende zes jaar fors in schoolgebouwen in het voortgezet onderwijs. Voor vi...

'Op de basisschool werd ik niet begrepen, hier voel ik me goed.'

De Johan Junior Brugklas van het Johan de Witt gymnasium lijkt in eerste instantie op iedere andere ...

Warm welkom voor eerstejaarsstudenten tijdens Dordtse Introductiedag

Het schooljaar voor de eerstejaars hbo-studenten die in Dordrecht komen studeren is vrijdag spectacu...