Dordrecht, Netherlands

Minister Harbers bezoekt Drechtsteden met nieuws voor scheepsbouwers

Terwijl honderden kinderen op zaterdagmiddag bij de Wolwervershaven stonden te wachten op de Sint werd bij de eerste Merwedehaven ook hoog bezoek verwacht. Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers bezocht de scheepswerf van Kooiman Hoebee om in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van de maritieme sector in de Drechtsteden.
Trevyn van Houwelingen | 20 november 2023 14:30 | Aangepast op 20 november 2023 14:30
Na een korte en natte inspectieronde van de scheepswerf van Kooiman Hoebee had demissionair minister Mark Harbers een mooie boodschap voor de maritiem ondernemers die aanwezig waren op de werf. Naast het pakket dat het provinciebestuur eerder vrijmaakte voor de ontwikkeling en innovatie van de maritieme sector gaat ook het Rijk meer investeren in de sector.

Innovatie
De minister licht die investering graag toe:”We willen met het rijk de maritieme maakindustrie veel verder gaan ondersteunen. Dat betekent eerder en meer duidelijkheid over bestellingen die het Rijk doet en het vergroten van innovatiebudgetten.” Daar maakt de overheid in de komende twee jaar zo’n dertig miljoen euro voor vrij, de sector zelf komt daarbovenop met nog eens dertig miljoen over de brug.

Die investeringen zijn volgens Harbers nodig om de Nederlandse maritieme sector een betere concurrentiepositie te geven ten opzichte van scheepsbouwers in opkomende economieën in Azië. Een belangrijke spil in de plannen van het Rijk is de maritieme cluster Zuid-Holland, waar de maritieme industrie in 2021 meer dan 152.000 werknemers telde, verdeeld over meer dan 11.000 vestigingen met een gezamenlijke omzet van meer dan 66 miljard euro.

Maritieme traditie
De komst van demissionair minister Harbers naar de Drechtsteden is dus niet heel vreemd. Dordrecht en de omliggende steden hebben van oudsher een grote maritieme industrie gehad. Vooral de maakindustrie, waarbij het gaat om de productie van schepen van alle soorten en maten, floreerde hier. Welke oudere Dordtenaar herinnert zich niet de duwboten die van 1924 tot 1988 op Scheepswerf De Biesbosch werden gebouwd. De René Siegfried is een mooi voorbeeld.

Nog steeds wordt er in de Drechtsteden hard gewerkt aan schepen. Bij Kooiman Hoebee in de eerste Merwedehaven bijvoorbeeld, maar ook aan de overkant van de Merwede in Papendrecht. Naast het hoofdkantoor van baggeraar Boskalis zit de scheepswerf van Slob BV. Even verderop bij Alblasserdam zit superjachtbouwer Oceanco en stroomopwaarts langs de Merwede richting Sliedrecht zijn ook nog een aantal scheepswerven te vinden.

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over het bezoek van demissionair minister Harbers.

Meest gelezen

Brand in Dordtse flat; bewoner voorkomt dat vlammen uitslaan

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 4 nov 2024 16:11

Lees ook

Stichting gaat maritieme industrie in de streek eren met monument

Er komt voorzichtig vaart in de plaatsing van een nieuw monument in Hardinxveld-Giessendam. Na een e...

Koning brengt bezoek aan maritieme industrie in de regio

REGIO – Koning Willem-Alexander heeft donderdagmorgen een bezoek gebracht aan een aantal maritieme b...

Bliksembezoek demissionair sportminister Helder aan FC Dordrecht

Demissionair minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport bracht dinsdagmiddag een werkbezoek ...

Minister De Jonge bezoekt Dordrecht: 'Een goed voorbeeld van snel veel woningen bouwen'

Minister Hugo de Jonge was woensdagmiddag in Dordrecht om te kijken naar onder andere de plannen voo...

Deze Dordtse miljoeneninvestering in het basisonderwijs maakt andere gemeenten jaloers: 'Wauw, dit willen wij ook'

Les in techniek, kunst, ICT, dans en sociale vaardigheden. En dat allemaal naast de gewone vakken. M...

Explosie maakt veel indruk op medewerkers van scheepswerf: 'Je wil 's avonds gewoon weer thuiskomen'

De explosie op een mosselboot langs de Merwedestraat in Dordrecht maakt veel indruk op de medewerker...