Dordrecht, Netherlands

Mobiele boerderij brengt dierenplezier naar Dordtse ouderen

Drie geiten, twee schapen, een ezel, twee honden, een alpaca en vijf konijnen. Het is niet dagelijks dat de bewoners van zorgcentrum Dubbelmonde omringd worden door boerderijdieren. Om de ouderen in het centrum van vertier te voorzien kwam daar deze woensdag verandering in: Roel’s mobiele Beestenboel kwam langs.
Trevyn van Houwelingen | 15 juni 2023 13:37 | Aangepast op 15 juni 2023 13:37
Het idee is simpel, Roel Ruwaard en zijn vriendin hebben negentig dieren bij hen thuis in Ede. Iedere dag rijden ze met een selectie beesten van zorgcentrum naar zorghuis om, éénmaal aangekomen op locatie, een omheinde miniweide op ze zetten. Daar mogen de tamme dieren grazen en kunnen ouderen in contact komen met de dieren.

Uniek aan de onderneming van Roel is dat hij overal op bestelling langs kan komen. Zo hoeven zorgcentra geen kosten te maken met dure bussen, het meenemen van rollators en alle andere problemen die komen kijken bij een dagje uit. Één van de activiteitenbegeleidsters van PZC Dubbelmonde bevestigt dit: “Het scheelt ons veel geregel, en voor de bewoners is het ideaal, die kunnen nu gewoon in de eigen voortuin zitten.”

“Je merkt dat het de dagen erna nog steeds onderwerp van gesprek is aan tafel. Vaak doen de dieren de ouderen ook denk aan gebeurtenissen uit hun eigen jeugd, zo brengen ze herinneringen omhoog die voor deze mensen vaak diep weggezonken zijn.” vervolgt de activiteitenbegeleidster.

Voor Roel zelf is het de beste baan die er is, al mogen wij het van hem absoluut geen “baan” noemen. Hij werkte vanaf zijn zestiende als dierenverzorger in Ouwehands Dierenpark en werd op zijn 31e beheerder van een kinderboerderij. Daar is hij begonnen met het vormen van zijn droom: een mobiele boerderij. In mei 2005 was het grote moment daar en sindsdien reizen hij en zijn vriendin met hun beesten het halve land door.

Roel komt met zijn beestenboel al bijna tien jaar bij het zorgcentrum in Dubbeldam, en hij doet niet alleen ouderen aan. Met zijn boerderij biedt hij ook een educatief programma aan voor scholen en kinderfeestjes. In Dordrecht is hij echter vooral bekend onder ouderen, naast Dubbelmonde doet Roel jaarlijks nog een aantal andere zorgcentra in de stad aan.

Kijk hieronder naar een reportage die RTV Dordrecht maakte over het bezoek van Roel’s beestenboel aan PZC Dubbelmonde

Lees ook

Op safari in Dordt: hier vind je de 'Big Five'

Een grote, stalen olifant siert sinds afgelopen weekend de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Een ode aan de ...

Verpleeghuis De Linde onder verscherpt toezicht geplaatst

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft De Linde onder verscherpt toezicht gesteld. De Lin...

Dieren kinderboederij Kiboe-hoeve veilig aangekomen in buurgemeente Dordrecht

Vorige week was het zo ver. Nadat de trouwe bezoekers van de Kiboe-hoeve nog één keer konden knuffel...

Robs antieke stoelen onder de loep genomen: kan hij hiermee zijn dieren redden?

Rob van der Graaf, beter bekend als Ranger Rob, is al lange tijd bezig om zijn exotische dieren een ...

Deze alpaca’s lopen rond door de wijk; ‘Krijg er nog kippenvel van’

Op zijn klompen en met de alpaca’s aan de touw in zijn hand, loopt Bas Kooij door heel Hendrik-Ido-A...

Hitteplan voor dieren: waar moet je op letten?

Niet alleen mensen hebben het erg warm, ook onze huisdieren hebben het zwaar. Dierenzorgcentrum Lout...