Dordrecht, Netherlands

Moestuin Sliedrecht verkoopt veel minder groenten door vervuilde PFAS-grond

Het moestuinseizoen is weer begonnen, maar in de winkel van de sociale moestuin in Sliedrecht is het veel rustiger dan normaal. Door al het nieuws rondom de PFAS-vervuiling bij chemiebedrijf Chemours is de verkoop met zeker 40 procent gedaald.
Rijnmond | 23 maart 2024 17:00 | Aangepast op 22 maart 2024 17:38
En dat terwijl de kosten van de moestuin zijn gestegen, onder meer omdat ze nu kraanwater in plaats van slootwater gebruiken om de gewassen te besproeien. "Je voelt je voor de gek gehouden", zegt Arie de Ruiter. Hij zet zich al zeker tien jaar in voor de sociale moestuin in Sliedrecht, die op zo'n drie kilometer afstand van de Dordtse fabriek Chemours ligt.

Sociale functie
Bij deze moestuin kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag. Maar ook mensen zoals Arie, die niet achter de geraniums willen zitten, komen graag naar de moestuin om een handje te helpen en elkaar te ontmoeten.
"Ik ben maar een man alleen en stilzitten is niks voor mij", zegt hij terwijl hij kijkt naar een paar plukjes onkruid tussen de prei.

Het zaaien en oogsten is momenteel in volle gang bij de sociale moestuin. Twee mannen schoffelen de aarde waar binnenkort aardappels in moeten. Verderop zijn de bonen en kroppen sla bijna klaar om geoogst te worden. Deze groenten worden verkocht in het winkeltje bij de moestuin, en dat wat overblijft gaat naar de Voedselbank.

Niet alleen uit de moestuin eten
Maar Arie merkt dat er de laatste tijd steeds meer overblijft dat niet verkocht wordt. Het RIVM adviseerde eerder om niet elke dag van groenten of fruit te eten dat binnen een bepaalde straal rondom Chemours geteeld is. Mensen moeten dit afwisselen met eten uit bijvoorbeeld de supermarkt. En dat advies voelen ze maar al te goed in Sliedrecht. Volgens De Ruiter is de verkoop in hun winkeltje de afgelopen tijd met zeker veertig procent gedaald.

"Je voelt je behoorlijk voor de gek gehouden, want de PFAS-vervuiling was al jaren bezig zonder dat iemand het wist. We zijn er pas later achter gekomen en moeten er nu mee leven." Het loopt bovendien in de papieren voor de stichting, omdat het advies ook geldt om niet met slootwater te irrigeren.

Rekening voor Chemours?
"We slaan regenwater op, maar dat is vaak niet genoeg. Dan gebruiken we kraanwater. We hebben dus een hogere waterrekening, maar we doen er alles aan om het hier zo goed mogelijk te doen." Die rekening wordt toevallig niet betaald door Chemours, lacht De Ruiter na een vraag van onze verslaggever. "Dat zouden we eigenlijk eens moeten proberen."

Lees meer over:

moestuinen|PFAS|

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Fabriek van Chemours stoot tóch PFAS uit tijdens stroomstoring

De fabriek van Chemours heeft tóch PFAS uitgestoten tijdens de stroomstoring van afgelopen maandag. ...

Eieren van hobbykippen in regio vol PFAS: advies om ze niet te eten blijft staan

Eieren van hobbykippen in onze regio bevatten tussen de zes en duizend keer meer PFAS dan een gemidd...

Dordtse VVD wil proef met hennep bij sanering PFAS

PFAS is ook in Dordrecht en omgeving met behulp van industriële hennep uit de bodem te halen. Dat bl...

Zwemadvies Plas Merwelanden blijft negatief

Het wordt weer wat warmer, maar zwemmen in de Merwelanden zit er niet in. Zwemmen in de plas kan erv...

Inloopbijeenkomst over PFAS in Dordrecht

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 22 mei een informa...

Actievoerders teleurgesteld na debat over Chemours: 'Er is toch écht wat aan de hand'

Teleurstelling overheerst bij Joop Keesmaat en Kees van der Hel. De actievoerders tegen Chemours kek...