Dordrecht, Netherlands

Muzikale kerst op RTV Dordrecht

Het afgelopen jaar kende voor Dordrecht veel hoogtepunten op muzikaal gebied. Een deel daarvan zal dit weekend te zien zijn op TV Dordrecht.
Alexander Eleveld | 24 december 2021 14:36 | Aangepast op 24 december 2021 14:36
Zaterdag, op eerste kerstdag, is vanaf 12.00 uur het hele jubileumconcert van Merwe’s Oratorium Vereniging te zien. De uitvoering werd eind november opgenomen in de Antoniuskerk. Merwe’s Oratorium Vereniging bestaat 100 jaar en dat wilden de leden graag vieren. Eigenlijk zou het feestje vorig jaar al gevierd worden, maar de corona-maatregelen gooiden roet in het eten. Op 19 november was het door de tijdelijke versoepelingen toch mogelijk om alsnog bij het jubileum stil te staan.

De uitvoering bestaat uit hoogtepunten uit het repertoire van de afgelopen tientallen jaren, zoals delen van het Requiem van Mozart, de HoheMesse van Bach, de Messiah van Händel. Maar ook werken van Gjeilo,Mendelssohn, Fauré, Rachmaninov, Brahms, Haydn, van Beethoven. Maar het meest bijzonder is de première van de SURA Cantate.

Feest van hoop en licht
Op tweede kerstdag is een registratie van Sacred Songs te zien. Een voorstelling die door heel Nederland toerde. Begin oktober was Dordrecht aan de beurt, ter gelegenheid van het 800-jarige bestaan van onze stad.

In de Sint Antoniuskerk werd muziek, zang, poëzie en dans van diverse culturen en religies getoond. Het thema 'licht' stond tijdens de voorstelling symbool voor levenskracht, liefde, vrede, vrijheid en menselijkheid. Het thema ‘Licht’ is onlosmakelijk verbonden met de stad Dordrecht. Het bijzondere licht van Dordrecht is van oudsher een grote inspiratiebron voor kunstenaars.

Aansluitend blikken we terug op een bijzonder optreden tijdens de Dordtse Feesten. Het alternatief dat bedacht werd door de gemeente in samenwerking met verschillende culturele instellingen. Aan het Wantij kon het publiek genieten van allerlei optredens, van pop tot klassiek.

Een concert dat meer in de laatste categorie viel, was de avondvoorstelling van meesterpianist Jeroen van Veen. Hij speelde eigentijdse en klassieke muziek van de Italiaanse componist Ludovico Einaudi. Deze Italiaanse componist maakt minimalistische klassieke muziek en kun je onder andere herkennen uit speelfims zoals Intouchables en het oscarwinnende Nomadland óf The Father. Meesterpianist Jeroen van Veen was de gastheer van de avond en speelde anderhalf uur aan één stuk door. "Wat een ambiance om hier te spelen. De afstand met het publiek is best wel ver, maar het was muis- en muisstil," vertelde hij na afloop van het optreden.

De kerstprogrammering van RTV Dordrecht loopt tot maandag 27 december 18.00 uur. Dan schakelen we weer over naar het nieuws van de dag.

Lees meer over:

RTV Dordrecht|Kerst|Feestdagen|

Lees ook

Goedkoper parkeren buiten het centrum voor sint- en kerstinkopen

De komende zes weekenden hoef je minder te betalen voor parkeren in de parkeergarage Energiehuis. D...

Positief rapport over functioneren RTV Dordrecht

Er is veel te doen geweest over RTV Dordrecht de afgelopen maanden. Als onderdeel van de extra subsi...

Heibel aan de stamtafel

Aan de stamtafel van RTV Dordrecht wordt weer het nieuws van de afgelopen maand besproken door Ron v...

Dordtse winkels mogen langer open tijdens feestdagen

VVD, Gewoon Dordt, VSP, DENK en Forum voor Democratie dienden in november een motie in om de winkelt...

Partij voor de Dieren wil dat gemeente kerstbomen gaat huren en niet gaat kappen

In december worden op verschillende plekken in de stad kerstbomen neergezet en voorzien van lichtjes...

Van storm Eunice tot The Voice: dit waren onze meest gelezen berichten van 2022

Van schattige dierenverhalen tot treurige 112-berichten en van FC Dordrecht tot Chemours: via onze w...