Dordrecht, Netherlands

Naaktcamping open en bloot over toekomst

Met de kleren uit zwemmen of kamperen. Bij de Dordtse naturisten vereniging 'Goed Af' is het de normaalste zaak van de wereld. Ruim veertig jaar huren ze een een locatie op Amstelwijk om te kamperen en te sporten. Maar hun toekomst zal er binnenkort toch anders uitzien.
Stephanie Roggekamp | 14 juni 2022 12:20 | Aangepast op 14 juni 2022 12:20
Het kampeerterrein moet plaatsmaken voor de nieuwbouw van woningen. Voor de vereniging met ruim driehonderd leden is dat doorn in het oog. De plek, omringd door groen, zal volledig verdwijnen. De gemeente staat ze momenteel wel te hulp bij de zoektocht naar een nieuwe locatie. "Het gaat allemaal in goed overleg. Het is alleen kijken hoe ver we gaan komen", vertelt één van de campinggasten. "Op een nieuw terrein zal wel alles weer aangelegd moeten worden. We zullen nog wel wat moeten doen dus."

Eigenlijk willen ze blijven, "maar goed, dat is niet mogelijk". De plek waar de camping staat, is van origine een heemtuin. "Dat is terug te zien. Er is een grote verscheidenheid aan bomen." Volgens de campinggast is dat ook een kenmerk van naturisten. "De liefde voor de natuur. We gaan er zuinig mee om."

Vergrijzing
Denkend aan een toekomst, zorgt ook voor wat andere problemen. De vereniging is aan het vergrijzen. "Dat is niet alleen bij ons, dat zie je landelijk", vertelt een van de naturisten. "We hebben wel een aantal jonge gezinnen, maar je merkt dat jongeren in de pubertijd afhaken. Daarna komen ze vaak wel weer terug."

Toch ziet iemand anders van de camping dat toch iets anders. Volgens hem ligt het niet aan de pubers, maar juist aan de ouders. "Het gaat om valse schaamte", legt hij uit. "Mensen zijn bang om te vertellen dat ze naturist zijn en dat snap ik echt niet. Het gaat om leven en laten leven. Gewoon rustig aan, open en eerlijk. Je hebt niks te verbergen als je geen kleren aan hebt." Dat maakt het naturist zijn voor hem zo geweldig.

De vereniging hoopt dus snel op jong nieuw aanwas. Want op de nieuwe toekomstige locatie, willen ze graag hun cultuur doorzetten.

Lees meer over:

Naakt|Kamperen|Naturisten|

Lees ook

Gezocht: nieuwe plek voor naaktrecreatie

Waar moeten de naturisten van vereniging Goed Af naartoe als straks hun camping verdwijnt? De beheer...