Dordrecht, Netherlands

Nederlandse shorttrackkampioenen staan Dordtse scholieren te woord

Dit weekend staan de ISU World Cup Finale Shorttrack op het programma in de ijshal van de Dordtse Sportboulevard. Mondiale schaatsgrootheden als Suzanne Schulting, Sjinkie Knegt en vele anderen zullen hun opwachting maken bij het jaarlijkse evenement, dat twee jaar geleden ook al in onze stad plaatsvond.
Trevyn van Houwelingen | 8 februari 2023 08:30 | Aangepast op 8 februari 2023 08:30
Om de Dordtse jeugd enthousiast te maken voor de shorttracksport waren er vandaag drie basisschoolklassen uitgenodigd om bij een ochtendtraining van Shorttrack TeamNL te komen kijken. Na een uur training was er ook nog de mogelijkheid om vragen te stellen aan de shorttrackers. Zo legde één van de olympisch kampioenen bij de afwisseling van de vrouwen, Selma Poutsma, in geur en kleur uit hoe het nou werkt met het dieet van een olympisch kampioen.

Melle van ‘t Wout, die samen met zijn broer Jens de shorttrackwereld bij de mannen aan het veroveren is, kreeg de vraag wat hij naast schaatsen nog meer doet. De antwoorden waren voor de scholieren misschien iets minder verrassend dan gedacht, net als iedere jongen van zijn leeftijd volgt Melle nog een studie en gamet hij erop los. Toch niet zo’n groot verschil dus, met de Dordtse jeugd.
Melle van 't Wout en Selma Poutsma RTV Dordrecht
Maar als het om snelheid maken op het ijs gaat is er wel degelijk een wereld van verschil. De scholieren kijken hun ogen uit tijdens de training, waar de shorttrackers snelheden van tot wel 55 kilometer per uur bereiken. En dan dat hangen in de korte bochten, waarbij het net motorrijders zijn op een raceparcours. “Best eng”, zo beschrijft één van de toekijkende meisjes het tafereel.

Of de kinderen nu zelf ook de shorttrackschaatsen onder willen binden? Veel scholieren laten weten dat ze het gaaf vinden om naar te kijken, maar dat het ze toch nog wat te snel gaat. Velen gaan liever voetballen, basketballen of dansen. Een enkeling geeft aan al op schaatsen te zitten. De gemeente, die met wethouder Merx ook een afvaardiging naar de training had gestuurd, ziet dat liever anders.

Met de sportboulevard is er ruimte gekomen voor een opleidingsteam-shorttrack in Dordrecht. Dat opleidingsteam, met talenten uit grote delen van Zuid-Holland, bevat al een aantal talenten die qua prestaties nu tegen Shorttrack TeamNL aanzitten.“Misschien dat we over een paar jaar wel een Dordts talent in onze eigen ijshal kunnen aanschouwen bij de wereldbekerfinales”, laat Mark Merx weten. Het talentenprogramma begint volgens hem zijn vruchten af te werpen.
De training van TeamNL was spectaculair RTV Dordrecht
Maar eerst nog de wereldbeker van komend weekend. Vanaf vrijdag gaan de rijders van start, op die dag zullen er ook duizenden schoolkinderen op de tribunes zitten om de Nederlandse ploeg aan te moedigen. De internationale shorttracktop werkt bij deze ISU World Cup Finale drie afstanden af: achtereenvolgens de 1.500 meter, 500 meter en 1.000 meter. Op vrijdag zijn de voorrondes; op zaterdag en zondag is het hoofdtoernooi. Naast de individuele nummers staan ook de spectaculaire teamonderdelen op het programma: de relays voor mannen, vrouwen en gemengde teams.

Tijdens de eerste vier World Cups van dit seizoen waren de Nederlandse shorttrackers zeer succesvol. Bij de Europese kampioenschappen in Gdansk behaalde Shorttrack TeamNL ook een flinke lading medailles: tien stuks, waarvan zes keer goud. Bij deze World Cup Finale in Dordrecht zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen. Deze wedstrijden gelden als laatste voorbereiding voor de WK Shorttrack, die van 10 t/m 12 maart worden gehouden in Seoul.

Bekijk ook onze reportage over scholieren en shorttrackers hieronder.

Lees meer over:

Sportboulevard|Shorttracken|

Lees ook

Noord-Hollands feestje bij NK-estafettezwemmen in Sportboulevard

Zwem- en waterpolovereniging MNC Dordrecht organiseerde zondag 5 november de nationale kampioenschap...

De Sportboulevard renoveert en verduurzaamt, maar waarvoor eigenlijk?

De Sportboulevard zit in een lastige periode door hoge energieprijzen en een gebrek aan topsporteven...

Oranjemannen waterpolo winnen in volgepakte Sportboulevard Dordrecht

Het Nederlands mannen waterpolo-team versloeg dinsdagavond in een oefenwedstrijd in Dordrecht China ...

Dordrecht is vanaf 2024 geen shorttrack-hoofdstad meer: ‘We vinden het zeer spijtig’

Dordrecht is vanaf 2024 niet meer de gastheer van internationale shorttrackwedstrijden zoals de were...

Video: Enfusion Kickbokstoernooi op de Sportboulevard

Ilias Zouggary en Nick Gruijters namen het afgelopen zaterdag op de Sportboulevard tegen elkaar op t...

Het kan er hard aan toe gaan tijdens para-ijshockeytoernooi op Sportboulevard

“Natuurlijk is het belangrijk om er voor te zorgen dat je plezier hebt”, vertelt Frans van der Velde...