Dordrecht, Netherlands

Niet meer met contant geld betalen bij parkeerautomaten

Het is vanaf maandag 2 oktober niet meer mogelijk om met muntgeld te betalen bij parkeerautomaten op straat in Dordrecht. Betalen kan vanaf die datum alleen nog digitaal met een pinpas, creditcard of een parkeerapp.
Marjolein Vos | 12 september 2023 10:15 | Aangepast op 12 september 2023 10:15
Om parkeerders te informeren staat vanaf deze week een aankondiging op het startscherm van alle 160 parkeerautomaten. Over drie weken start de gemeente met het vervangen van de behuizing van de automaten. De behuizing en zone-indicator van de parkeerautomaten zijn al een tijd aan vervanging toe, laat een woordvoerder van de gemeente weten. In de nieuwe behuizing zit geen gleuf meer voor muntgeld. Het vervangen gaat in stappen. De gemeente heeft 25 parkeerautomaten extra in de opslag staan. De leverancier bouwt deze automaten als eerste om. Vanaf 2 oktober worden de 25 omgebouwde automaten neergezet en de oude automaten meegenomen en weer omgebouwd. Dit gaat zo door, totdat alle automaten zijn aangepast. Om verwarring te voorkomen, plakt de gemeente maandag 2 oktober alle muntgleuven dicht.

"In het najaar van 2022 is het besluit genomen om betalen met muntgeld bij parkeerautomaten op te heffen", licht wethouder Rik van der Linden toe. "Nu we de behuizing van de parkeerautomaten vernieuwen is het logisch om de overstap naar alleen betalen met pinpas of creditcard bij de automaat te maken. We zien dat veel mensen de parkeerautomaat niet gebruiken. Ruim 75% van de parkeerders betaalt met een parkeerapp. Het percentage dat nog met muntgeld betaalt, wordt steeds kleiner en is nu nog geen 6%. Door muntgeld slijten en vervuilen onderdelen sneller. Munten zorgen ook regelmatig voor storingen. Daarnaast is er risico op inbraak. Het repareren van de automaten kost veel geld. Dat vervalt als er geen geld meer in de automaten zit."

Lees ook

Dordrecht stapt over op turfvrije potgrond

De gemeente Dordrecht stopt met het inkopen van potgrond met turf. In plaats daarvan gaat de gemeent...

Groot uitgepakt voor dichten rioollek

Een lekkage in het riool van de Frans Lebretlaan in Dordrecht wordt aangepakt. Met iets dat lijkt op...

Dordrecht start met scanauto voor parkeercontrole

Handhavers krijgt vanaf deze week hulp van een speciale auto bij het uitvoeren van parkeercontroles....

Stopverbod Bagijnhof in Dordrecht: even snel patatje kan niet meer

Auto’s mogen sinds 1 februari dit jaar niet meer stilstaan op het Bagijnhof in Dordrecht. Even de au...

Deze vrijdag op TV Dordrecht: Op Pad Met Ad over betaald parkeren aan het Vogelplein

In steeds meer wijken in Dordrecht wordt betaald parkeren ingevoerd. Denk hierbij aan delen van De S...

Op zoek naar de schoonste buurt van 2024

De gemeente start een nieuwe ronde van de wedstrijd 'De schoonste buurt van Dordrecht’. Het doel va...