Dordrecht, Netherlands

Nieuwe ziekenhuisstaking van de baan: akkoord over cao bereikt

Zorgmedewerkers van het ASz hadden zich verzameld in de grote hal RTV Dordrecht
Met spanddoeken en fluitjes verzamelden zo’n 200 medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis zich op 16 maart in de hal van het ziekenhuis. Ze deden mee aan de landelijke staking, met als doel druk zetten op de cao-onderhandelingen. En dat heeft succes gehad.
Marjolein Vos | 28 maart 2023 10:07 | Aangepast op 28 maart 2023 10:07
De werkgeverskoepel NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) is met een verbeterd arbeidsvoorwaarden-bod gekomen: in twee jaar tijd gaan de zorgmedewerkers er met minimaal 400 euro bruto per maand op vooruit. De loonstijging voor zorgmedewerkers in de lagere loonschalen kan oplopen tot bijna 20% in twee jaar. De reiskostenvergoeding gaat omhoog van 8 cent naar 16 cent per kilometer. En ook de werkdruk wordt aangepakt. Met ingang van 1 juli 2023 worden de roosters drie maanden vooruit geroosterd. En als zorgmedewerkers niet ingeroosterd zijn of geen bereikbaarheid- aanwezigheids- of consignatiedienst hebben hoeven ze ook niet meer bereikbaar te zijn.

Staking
Bij de staking op 16 maart legden zorgmedewerkers van vier afdeling van het Albert Schweitzer het werk neer: van radiologie, intensive care, operatiekamers en C2. Rob Koster was erbij als onderhandelaar voor zorgvakbond FBZ. Hij vatte de problemen voor onze camera kort samen: “Het kan gewoonweg niet door de beugel dat de NVZ nóg meer flexibiliteit vraagt en daar inlevering van koopkracht en allerlei inperkingen voor duurzame inzetbaarheid tegenover stelt.”
De medewerkers van het Dordtse ziekenhuis dachten toen al na over vervolgacties: als het niet met één dag lukt moeten we nog maar een keer gaan staken, zei één van hen. Dan zouden er waarschijnlijk meer dan vier afdelingen meedoen, en in het uiterste geval doet misschien de spoedeisende hulp zelfs mee. Maar zover komt het dus niet.

De verwachting is dat de werknemers akkoord gaan met het aanbod dat er nu ligt. Elise Merlijn, bestuurder en cao-onderhandelaar FNV Zorg & Welzijn: “De NVZ komt nu met een fatsoenlijk cao-bod, dat recht doet aan het belangrijke werk dat deze zorgmedewerkers dag in dag uit doen. Dat is vooral te danken aan de saamhorigheid en strijdbaarheid tijdens de eerste staking in maart.”

De leden van de vakbonden mogen nu stemmen. Als zij akkoord gaan, gaat de nieuwe cao Ziekenhuizen met terugwerkende kracht in per 1 februari 2023 met een looptijd van twee jaar. De cao Ziekenhuizen geldt voor ruim 200.000 zorgmedewerkers in ziekenhuizen en revalidatiecentra.

Lees ook

Ziekenhuis organiseert infobijeenkomsten tijdens glaucoomweek

Glaucoom is een sluipende beschadiging van de oogzenuw, die vaak ongemerkt uitval veroorzaakt van ee...

Zoektocht naar beste plek voor kwetsbare ouderen begint voortaan al op Spoedeisende Hulp

Kwetsbare oudere patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dor...

Voorlichting over Tinnitus in Albert Schweitzer Ziekenhuis

Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van oorsuizen. De medische term is Tinnitus en ko...

Nieuwe app moet zorgen voor tijdwinst bij beroerte

Een nieuwe app moet ambulanceverpleegkundigen helpen om patiënten met een beroerte sneller naar het ...

Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep willen samenwerken

Het Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep, waar onder meer het Beatrixziekenhuis in Gorinc...

Nicole Stolk wordt nieuwe directeur Albert Schweitzer ziekenhuis

Mr. drs. Nicole Stolk-Luyten wordt per april voorzitter van de raad van bestuur van het Albert Schwe...