Dordrecht, Netherlands

Nog altijd teveel foutgeparkeerde fietsen rondom station, helft niet opghaald

Handhaving haalt regelmatig fietsen weg die verkeerd geplaatst staan, één van de plekken waar ze de meeste fietsen weghalen is voor Station Dordrecht. Daar haalt men meestal tientallen fietsen per bezoek weg, waarvan dan ook nog eens de helft niet wordt teruggehaald door de eigenaar.
Trevyn van Houwelingen | 21 december 2023 17:00 | Aangepast op 21 december 2023 17:00
Het levert de gemeente en Handhaving kopzorgen op; de hoeveelheid fietsen die in Dordrecht verkeerd wordt neergezet of achtergelaten. Recentelijk werden er extra waarschuwingsborden in de omgeving van Station Dordrecht geplaatst om fietsers bewuster te maken van waar ze hun fiets wel of niet neer mogen zetten. Toch worden er, ondanks de extra borden, nog altijd veel fietsen verkeerd geparkeerd.

Tientallen fietsen
Volgens Edwin van Someren, teamcoördinator bij Handhaving, gaat het per bezoek aan het station om dertig tot veertig fietsen. "Het lijkt erop dat deze mensen ondanks de borden niet door heeft dat ze hun fiets daar niet neer mogen zetten. Ook denken we dat een deel van de eigenaren denkt dat hun fiets gestolen is, terwijl deze voor 25 euro op te halen is in het stadskantoor."
Ondanks extra borden worden er nog altijd tientallen fietsen verkeerd geparkeerd. RTV Dordrecht
Nog geen honderd meter verderop is de fietsenstalling van het station half leeg. Van Someren: "We vermoeden dat mensen bang zijn dat fietsen in de stalling gestolen worden. Dat klopt niet, er hangen vier camera's die overdag door Handhaving en in de nacht door de Politie worden bekeken."

Protocol
Fietsen die fout geparkeerd staan worden eerst voorzien van een rode waarschuwingssticker. Na minimaal een uur wachten, om te voorkomen dat handhaving een fiets weghaalt van iemand die even een treinkaartje of een boodschap komt halen, worden de fietsen meegenomen naar een depot op het stadskantoor. Daar worden ze door Majed Adouan onderzocht en dit landelijke zoek- en vindsysteem gezet: "Dat is waarvoor de eerdergenoemde 25 euro in rekening wordt gebracht."
Majed Adouan met een ingenomen fiets voor Station Dordrecht. RTV Dordrecht
Op het depot in het stadskantoor is ruimte voor zo'n zestig fietsen. Dat betekent dat dit depot vaak na twee bezoeken aan het station al vol is. Daarom worden de fietsen die na twee weken nog niet zijn opgehaald verplaatst naar een groter centraal depot in Weert. Daar kunnen ze tot 13 weken bewaard worden, daarna vervalt het eigendomsrecht en gaan ze naar een stichting die de fietsen opknapt en doneert aan goede doelen.

Liever ziet Adouan echter dat dat fietsers hun rijwiel gewoon op de daarvoor bedoelde plek in de stalling plaatsen. "Dat scheelt de eigenaar geld en de gemeente een hoop tijd en ruimte."

Bekijk hieronder ook de reportage die RTV Dordrecht over verkeerd geparkeerde fietsen maakte.

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Initiatiefvoorstel van CDA geparkeerd in fietsenstalling

De Dordtse CDA-fractie heeft haar initiatiefvoorstel voorlopig moeten parkeren in de fietsenstalling...

CDA: ‘Fietspaden in Dordrecht moeten beter en veiliger’

Fietsstroken die te smal zijn, onoverzichtelijke kruisingen en gevaarlijke paaltjes op de weg. Dat z...

Fietstraining voor ouderen

Eén derde van alle verkeersslachtoffers zijn fietsers, al dan niet op een elektrische fiets. Vooral...

Het regende boetes na overlastactie in Dordt

Samen met de handhaving organiseerde de politie dinsdag een overlastactie in de wijken Krispijn, Wie...

Fietsen maar! Pad langs de Papendrechtse brug weer klaar voor gebruik

Rijkswaterstaat heeft het onderhoudswerk van het fietspad langs de Papendrechtse brug een week eerde...