Dordrecht, Netherlands

Noord-Hollands feestje bij NK-estafettezwemmen in Sportboulevard

Zwem- en waterpolovereniging MNC Dordrecht organiseerde zondag 5 november de nationale kampioenschappen Estafettezwemmen. De organisatie ligt voor het tweede jaar op rij in handen van MNC, die het toernooi volgend jaar ook nog mag organiseren. De meeste medailles gingen naar zwemvereniging De Dolfijn uit Amsterdam.
Redactie RTV Dordrecht | 6 november 2023 17:00 | Aangepast op 6 november 2023 16:05
In de ochtend zwom de jeugdtop voor de medailles, om 10:00 uur klonk het eerste startschot. Voor jongens- en meisjesteams stonden er acht verschillende afstanden gepland. Bij de jongens gingen de Noord-Hollandse opleidingsploeg en vereniging De Dolfijn uit Amsterdam beiden met 3 gouden medailles huiswaarts. Bij de meisjes werd WVZ uit Zoetermeer de veelwinnaar, ook met drie gouden plakken. De jeugdmedailles werden uitgereikt door MNC-erevoorzitter Ad van Woerkens.

Vanaf 15:00 mochten de senioren het bad in. Daar werd het goud zo goed als verdeeld onder twee verenigingen, PSV uit Eindhoven haalde bij de mannen vier van de vijf gouden medailles op, de laatste gouden plak ging naar De Dolfijn. Bij de vrouwen waren het de zwemsters van diezelfde Dolfijn die vier van de vijf gouden plakken wonnen. Ook beide gemengde onderdelen bij de senioren werden door de Amsterdammers gewonnen. Wethouder Marc Merx en zwemicoon Jan Jiskoot reikten de medailles in de middag uit.

Toppers
De wedstrijden, die traditioneel het nieuwe zwemseizoen inluiden, werden bezocht door hedendaagse zwemtoppers en zwaargewichten van weleer. De eerdergenoemde Jan Jiskoot zwom zwom in de jaren `60 zowel op nationaal als op internationaal niveau op het allerhoogste niveau. Zo zwom hij in 1962 (Parijs) als eerste zwemmer uit Europa op de 100 meter vlinderslag onder de destijds magische grens van één minuut. Hij begon zijn carrière bij Merwede, één van de voorgangers van MNC Dordrecht.
Zwemsters in het water tijdens de 4x100 meter vlinderslag. RTV Dordrecht
Ook Kim Busch, een hedendaags talent van MNC Dordrecht, was aanwezig in de Sportboulevard. Zij won op de wereldkampioenschappen zwemmen in 2017 nog brons op de estafette en liep op de Olympische spelen van 2020 met diezelfde estafetteploeg net een medaille mis. Saillant detail: waar Jiskoot zo’n zestig jaar geleden als eerste mannelijke Europese zwemmer onder de minuut dook op de vlinderslag ligt het persoonlijk record van Busch ook al onder die magische grens. Zij zwom in 2019 naar een indrukwekkende 59,12.

Toekomst
De strijd om het Nederlands kampioenschap estafette geldt traditiegetrouw als eerste echte meetpunt van het zwemseizoen. MNC heeft die kampioenschappen voor drie jaar vastgelegd, de hoop daar is dat er daarna grotere zwemevenementen kunnen worden binnengehaald. Daarvoor moet er nog wel wat gebeuren, voor elite-evenementen is er vaak een tweede wedstrijdbad vereist waarin de atleten kunnen uitzwemmen.

Er is binnen MNC voldoende ambitie voor een uitzwembad, dat dan achter het wedtsrijdbad moet komen. Daarvoor zou de zwemhal verder richting Sterrenburg moeten worden uitgebreid en dat is kostbaar. Of de gemeenteraad daar iets voor voelt valt nog te bezien, de sportboulevard is sinds de bouw een lastig dossier. Maar mocht de wens van MNC in vervulling gaan, dan kunnen er individuele afstandskampioenschappen georganiseerd worden.

Wie weet zien we dan Dordtse trots Kim Busch zelf in het water om namen als Kira Toussaint en Marrit Steenbergen te strijden om de medailles. Voor nu moeten Dordtse zwemliefhebbers het doen met de estafettewedstrijden en de waterpolo-teams van MNC.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Ouders van gouden Kim supertrots: ‘Ze heeft het geflikt’

Een maand na het onverwachte goud op het WK zwemmen in Qatar, is de emotie nog steeds voelbaar in hu...

Met een speciaal frame kunnen nu ook kinderen met een handicap schaatsen

Schaatsen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je een fysieke beperking hebt, is het vaak moei...

Dordtse Kim Busch en teamgenoten winnen onverwacht goud op WK zwemmen

Goud met een Dordts tintje dit weekend in Qatar. In de hoofdstad Doha behaalden de Nederlandse vrouw...

Sport Prestatieprijs voor waterpoloster Brigitte Sleeking

Ze was dit weekend even terug op het oude nest: wereldkampioen Brigitte Sleeking bracht een bezoek a...

De Sportboulevard renoveert en verduurzaamt, maar waarvoor eigenlijk?

De Sportboulevard zit in een lastige periode door hoge energieprijzen en een gebrek aan topsporteven...

De provincie verlengt negatief zwemadvies recreatieplas Merwelanden

De provincie Zuid-Holland blijft adviseren om niet te zwemmen in recreatieplas Merwelanden in Dordre...