Dordrecht, Netherlands

NOVA Tienercollege sluit deuren: "Ouders en kinderen zitten nu letterlijk met hun handen in het haar"

Het NOVA Tienercollege werd vier jaar geleden het leven ingeblazen. Peter Heijkop, wethouder Onderwijs, was zelfs aanwezig bij de opening van deze bijzondere school. Het enthousiasme van de ouders en de wethouder was van korte duur, het NOVA Tienercollege sluit officieel de deuren. "Wij vonden het echt verschrikkelijk om te horen", vertelt Regina de Leeuw van Wenen in Studio de Witt op RTV Dordrecht.
Marie Frenay | 16 mei 2022 17:30 | Aangepast op 16 mei 2022 17:30
De overgang tussen de basisschool en de middelbare school kan voor sommige kinderen heel erg groot zijn, soms te groot. Voor deze kinderen tussen de 10 en 14 jaar kwam het NOVA Tienercollege. Tot het grote ongenoegen van de ouders besloot het bestuur van NESTAS Scholengroep de stekker eruit te trekken. "Onze dochter heeft hier een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ze is voor het eerst zichzelf", vertelt moeder Regina.

Kopzorgen om sluiting NOVA Tienercollege
De dochter van Regina ging iedere dag met buikpijn naar school: 'Op haar vorige school kwam ze niet tot haar recht.' Het NOVA Tienercollege was dan ook een verademing voor de moeder en haar kind. Haar dochter zit weliswaar in het laatste jaar van de school, toch maakt Regina zich erg zorgen: "Ook al gaat het nu goed met mijn kind, ik denk aan alle andere kinderen. Alle kinderen die nu met buikpijn naar school gaan, die zou ik NOVA gunnen."

De ouders en orthopedagoog Lijnie Reijers kregen te horen dat de sluiting van de school kwam door een tekort aan inschrijvingen. Te weinig leerlingen melden zich aan voor de alternatieve school waardoor de scholengroep te weinig geld ontvangt om het hoofd boven water te houden. Reijers vindt dit kwalijk: "Ouders en kinderen die zich hebben ingeschreven voor het NOVA Tienercollege zitten nu letterlijk met hun handen in het haar. Deze kinderen en ouders moeten opeens naar een school waar zij niet voor hebben gekozen."

Hoe moet het nu verder?
Regina gaat er in elk geval niet bij de pakken neerzitten. Samen met andere ouders is ze aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. NOVA was volgens haar een ideale school, dus daar hoeft niks aan te veranderen. "NOVA heeft iets heel moois weten neer te zetten en daar moeten we mee doorgaan. Als het niet bij NESTAS kan, waar kan het dan wel? Dat onderzoeken wij nu", aldus de Leeuw van Wenen.


Reactie van het schoolbestuur en de wethouder Onderwijs
NESTAS Scholengroep wilde niet reageren in de uitzending van Studio De Witt. Peter Heiijkop betreurt de gang van zaken wel, maar hij gaat niet ingrijpen. Het is volgens hem de verantwoordelijkheid van het bestuur.

Benieuwd naar de hele radio-uitzending? Luister het fragment terug:

Lees ook

Natascha (47) nam voor ze stierf in het ziekenhuis afscheid van haar paard: dit is het verhaal achter het ontroerende filmpje

De kwetsbare vrouw in het ziekenhuisbed en het stoere zwarte Friese paard die zijn neus tegen haar g...

Bedankje van de Belgen: Grote Markt in Antwerpen omgedoopt tot 'Dordrecht'

Het was een ludieke actie tijdens de lockdown, eerder dit jaar. Dordtse ondernemers, die boos waren ...

CDA pleit voor einde vervoer gevaarlijke stoffen door Dordrecht en Zwijndrecht

De CDA-Statenfractie van Zuid-Holland noemt het 'onacceptabel' dat de veiligheid op het spoor in Dor...

Reizigers: Liften station Dordrecht te vaak kapot

Reizigers, onder wie rolstoelers, die haast hebben om op tijd naar het werk te komen, schieten in d...

VVD maakt zich zorgen om schuldpositie Dordtse ondernemers

De Dordtse VVD heeft vragen gesteld aan het college over het feit dat de coronasteun vanaf 1 januari...

Spectaculaire beelden: politie houdt vier verdachten aan na achtervolging over A16

Op YouTube zijn beelden opgedoken van een wilde achtervolging over de A16 die eindigt op de Dordtse ...