Dordrecht, Netherlands

Omgevingsvergunning Merwedehuusjes verlengd, maar het blijft puzzelen

Vijf Scandinavische woonunits voor langdurige daklozen aan de rand van de stad: het blijkt een succesformule te zijn. De Merwedehuusjes, zoals de woonunits heten, zorgen voor minder overlast in de stad. Dat is voor de gemeente Dordrecht reden genoeg om de omgevingsvergunning voor de huisjes te verlengen met vijf jaar. Ook wordt onderzocht of er extra huisjes gebouwd kunnen worden op het terrein.
Erik van Krimpen | 12 mei 2023 16:22 | Aangepast op 12 mei 2023 16:22
De gemeente Dordrecht liet vijf jaar geleden woonunits plaatsen voor een kwetsbare groep inwoners van de stad. Het ging om langdurige daklozen die hun plek niet konden vinden in de gevestigde woon- en zorgvoorzieningen, zoals de dag- en nachtopvang. De Deense Skaeve Huse, vrij vertaald als ‘rare huizen’ voor mensen met ‘rare’ leefgewoonten, boden wel de oplossing voor deze doelgroep.

Het concept
De Merwedehuusjes zijn kleine woningen met elk een eigen keuken, douche en toilet. Op het terrein aan de Veerplaat is regelmatig een beheerder aanwezig, daarnaast houden zorgverleners contact met de bewoners. De inwoners van de ‘rare huizen’ betalen huur aan woningcorporatie Trivire. Op deze manier dragen zij ook hun steentje bij.

De toekomst
De omgevingsvergunning wordt verlengd tot 1 oktober 2028. Dordrecht is nog op zoek naar een langdurige oplossing voor in de toekomst. Het is na tien jaar namelijk niet meer mogelijk om de vergunning te verlengen.

Het college wil voorkomen dat de inwoners van de Merwedehuusjes opnieuw dakloos raken en zoekt daarom naar een nieuwe locatie. Er wordt gekeken naar bestaande gebieden en nog te ontwikkelen gebieden.

Ondertussen onderzoekt de gemeente of het mogelijk is om het aantal huisjes uit te breiden. Er wordt gekeken naar een nieuwe inrichting van het terrein, hierdoor zouden er mogelijk drie Merwedehuusjes bijkomen.

Lees meer over:

Dakloos|Merwehuusjes|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Dakloze zoekt slaapplek en vernielt politieauto

Een 38-jarige dak- en thuisloze wilde zo graag een nachtje op het politiebureau doorbrengen, dat hij...

Dakloze ex-gedetineerde krijgt na 86 dagen in een tentje tóch eigen huis in Dordt

Hij is dolgelukkig. De dakloze ex-gedetineerde Joop Lambregts heeft vrijdag na 86 dagen afzien in zi...