Dordrecht, Netherlands

Onvrede over zomerdienstregeling door personeeltekort Qbuzz: ‘Als er een uitvalt, moet ik twee uur wachten’

Boze gemeenteraadsleden en politieke partijen die vragen stellen aan de Provincie. En reizigers die langer moeten wachten op hun lijn. Het eerder in laten gaan van de zomerdienstregeling bij Qbuzz omdat er niet voldoende chauffeurs en machinisten zijn, deed behoorlijk wat stom opwaaien. Ook het Dordtse college zit ermee in haar maag. Want in de zomermaanden is het misschien minder erg, maar wat als er straks bussen en treinen uitvallen in september, als iedereen weer moet werken en naar school moet?
Marjolein Vos | 14 juli 2022 17:22 | Aangepast op 14 juli 2022 17:22
“Het is natuurlijk altijd vervelend als een bus of trein ietsje minder rijdt, maar het zegt natuurlijk wel iets over de achterliggende problemen van alle ov-bedrijven in Nederland”, zegt wethouder Rik van der Linden. Hij doelt op de personeelstekorten waar de branche mee kampt. In de zomermaanden rijden bussen en treinen in de Drechtsteden sowieso minder frequent. Maar omdat er gewoonweg niet voldoende mensen waren om de voertuigen te besturen en Qbuzz niet wilde dat mensen voor verrassingen kwamen te staan, liet ze de zomerdienstregeling eerder ingaan dan gepland was.


Extra geld vanuit het Rijk kon de problemen van de vervoersmaatschappijen deels oplossen, maar die regeling is nu gestopt. En nieuw personeel aantrekken blijft lastig. “We vinden het wel erg ingewikkeld, want je weet hoe je dienstregeling in elkaar zit en ook wat je nodig hebt, dus die werving moet wel blijven gaan”, meent Van der Linden. Maar de gemeente kan er eigenlijk weinig aan doen. Het Openbaar Vervoer in de stad is uitbesteed, onder andere aan Qbuzz. En niet alleen vervoersbedrijven kampen met personeelstekorten; ook andere branches worden hard getroffen. Het enige dat de gemeente kan doen is in gesprek blijven en vinger aan de pols houden. Van der Linden: “Je zal altijd aanpassingen in dienstregelingen hebben, dat is ook niet het probleem. Wat we wel willen is dat de stad goed bereikbaar blijft, in de spits de bussen heel vol kunnen zitten en dat je door de dag heen voldoende aanbod hebt om de hele stad bereikbaar te houden. Dat zal ook heus de inzet zijn. Maar of er nog Rijkssteun komt, kunnen we vanaf hier nog niet zeggen. Alles ligt op dit moment in handen van overleg tussen Provincie en Rijk.”

Toch staat de gemeente niet helemaal buitenspel in deze kwestie. “Er is daarnaast overleg tussen de Provincie en het ov over de dienstregeling. Wij zijn daar optijd bij betrokken.” De gemeente zit sowieso twee keer per jaar met de bedrijven om tafel om te evalueren en vooruit te kijken. “Als op een gegeven moment duidelijk wordt dat er ergens gaten dicht te lopen zijn, dan willen we dat wel zo snel mogelijk weten. Want dan kunnen we zelf ook kijken (wat we kunnen doen).”

Lees meer over:

openbaar vervoer|Qbuzz|

Lees ook

Laatste coronamaatregelen vervallen: geen mondkapjes meer in openbaar vervoer

Het was bijna twee jaar lang verplicht: mondkapjes in het openbaar vervoer. Maar vanaf 23 maart verv...

Nu ook in- en uitchecken met je betaalpas bij Qbuzz

Reizigers die gebruik maken van de bussen en treinen van Qbuzz in onze regio hoeven vanaf dinsdag 3...

Op zoek naar 230! namen voor deelfietsen in de Drechtsteden

Qbuzz vraagt inwoners van de Drechtsteden om namen in te sturen voor alle 230 deelfietsen in onze re...

Minder bussen door staking, nog wel treinen op MerwedeLingelijn

In en rond Dordrecht rijden maandag minder bussen door een landelijke staking in het openbaar vervoe...

Boze passagiers en huilende buschauffeurs: veel bussen Qbuzz vallen uit door personeelstekort

Met de zomerdienstregeling rijden al veel minder bussen dan normaal in de Drechtsteden, maar zelfs n...

Stakende buschauffeurs demonstreren bij Station Dordrecht

De hele week staken ze, het personeel van openbaar vervoerder Qbuzz. De vervoerder is in de regio Do...