Dordrecht, Netherlands

Op 30 december gooit B. een fles whisky over de muur de gevangenis in: 'Zij mogen ook een fijne jaarwisseling hebben'

De gevangenis in Dordrecht © Rijnmond
Consternatie in de Dordtse gevangenis als op 30 december 2022 het 'hekalarm' af gaat. Bewakers zien op camerabeelden dat een man aan de buitenkant van de penitentiaire inrichting een 'verdachte beweging' maakt. Hij lijkt iets over de muur van de luchtplaats te gooien.
Rijnmond | 28 november 2023 13:45 | Aangepast op 28 november 2023 11:53
Haar cliënt B. had er vandaag bij willen zijn, maar hij is helaas neergeschoten. Iedereen is er even stil van als de zitting in de rechtbank van Rotterdam begint met die mededeling van advocaat Nienke Hoogervorst. "Op een parkeerplaats is hij hevig onder vuur genomen. Hij is geraakt in zijn buik. Mijn cliënt heeft heel veel operaties ondergaan en revalideert nu. Het is de vraag of hij ooit weer de oude zal zijn en of hij ooit weer goed kan lopen."

Vermoedelijk doelt advocaat Hoogervorst op de schietpartij in de nacht van 18 op 19 april van dit jaar bij de ingang van het Sparta-stadion in Rotterdam. Daar wordt minstens vijftien keer op een bestelbus geschoten. De inzittende wordt meermaals geraakt. Hij wordt later die avond bloedend afgezet bij het Erasmus Medisch Centrum. Hij is zwaargewond, maar overleeft. De 27-jarige Rotterdammer wordt later in het ziekenhuis aangehouden, maar is inmiddels geen verdachte meer, zegt zijn advocaat in de rechtszaal.

Terug naar de Dordtse gevangenis. Als de medewerkers van de PI de beelden hebben gezien, schakelen ze direct de politie in. Die kunnen de man even later in zijn Volkswagen Polo bij Alblasserdam aanhouden. Zijn kleding komt overeen met die van de man op de beveiligingsbeelden. In de gevangenis weten ze een inmiddels wat er de luchtplaats op is gegooid: een plastic flesje gevuld met whisky. "Daar mogen ze toch ook een fijne jaarwisseling hebben", zegt B. tegen de politie over zijn actie.

'Balorige bui'
B. blijkt bij zijn aanhouding zonder geldig rijbewijs te rijden. Dat is ruim een jaar eerder afgenomen, nadat hij onder invloed van drugs achter het stuur heeft gezeten. Verder heeft hij nog twee maanden open staan uit een eerdere voorwaardelijke veroordeling. Die kunnen er dus vandaag bijkomen als hij schuldig wordt verklaard.

De verklaring van B. over het vermeende gooien is niet helemaal eenduidig. Hij zegt ook dat hij alleen maar heeft staan plassen bij de gevangenismuur. En na zijn aanhouding wordt hij een paar uur langer vastgehouden dan formeel mag, vertelt de officier van justitie.
"In een balorige bui heeft mijn cliënt iets over de gevangenismuur gegooid", zegt advocaat Hoogervorst. "Het was een beetje een oud- en nieuwstunt. Hij reed in de auto van z'n vader. Hij had verder niet kunnen weten dat zijn rijbewijs definitief ongeldig was verklaard, dat was pas een week voor deze rit gebeurd. De brief daarover had hij nog niet gezien." Ze herhaalt nog eens dat B. nog niet goed loopt en dat een eventuele celstraf niet goed samengaat met zijn behandelingen. "De fysio is onmisbaar."

Omdat er tijdens het voorarrest een 'vormfout' is gemaakt en B. niet zonder juridische goedkeuring een hele dag had mogen vastzitten, geeft de rechter geen straf voor het gooien van de fles whisky, maar acht ze hem wel schuldig. Dat het rijbewijs definitief ongeldig was, had hij niet kunnen weten. De brief daarover had hem persoonlijk moeten zijn uitgereikt. De eerdere voorwaardelijke straf van twee maanden cel wordt hem daarom ook niet opgelegd. Dat betekent dat B. al zijn aandacht weer kan richten op zijn herstel.

Lees meer over:

Gevangenis|rechtbank|

Lees ook

Arie slaat boos een rek omver in het tankstation, maar dan drukt de medewerker op de alarmknop

Een 54-jarige Dordtenaar gaat uit zijn dak als hij vindt dat hij wordt bedonderd in een tankstation....

Als I. een halve fles whisky opdrinkt, munt hij het op scootmobielers: 'Hier die kar'

Twee oude mannen schrikken zich kapot als ze vorig jaar in het centrum van Dordrecht bijna van hun s...

112-nieuws: pakketje over gevangenismuur, explosie en overval

Bij de Penitentiaire Inrichting (PI) Dordrecht is zondagmiddag een pakketje over de muur gegooid. Ee...

Chileense prostituee 14 jaar cel in voor 'weerzinwekkende' dood, demonstratie bij rechtbank

De rechter in Dordrecht heeft veertien jaar cel opgelegd voor het doden van de 36-jarige Danny in Ro...

Na moord of dodelijk ongeluk staat Niels nabestaanden bij in hun contact met media: 'Ik probeer hun verdriet te verwoorden'

Als familieleden te maken krijgen met een fataal ongeluk of een moord, is er niet alleen het grote v...

Voor 40 euro en een onderbroek steekt Katinka bijna het huis in brand

Een jonge vrouw houdt boos en wanhopig haar aansteker bij een zakdoek en gooit die door de brievenbu...