Dordrecht, Netherlands

Op pad met de Dordtse bestuurder die het water op ons eiland managet

Op 15 maart jongstleden mocht Nederland naar de stembus voor de gemeenteraads- en waterschapsverkiezingen. Het waterschap Hollandse Delta, waar Dordrecht onder valt, heeft in het dagelijks bestuur twee Dordtse heemraden. Eerder sprak RTV Dordrecht al met Anne Mollema, op donderdag 2 november kregen wij een rondleiding over het eiland van heemraad Piet van der Eijk.
Trevyn van Houwelingen | 3 november 2023 13:25 | Aangepast op 3 november 2023 13:25
Van der Eijk is opgegroeid op een boerderij langs de Dordtse Kil, zijn vader maakte de Watersnoodramp zeer actief mee. Je zou kunnen zeggen dat leven met het water voor deze heemraad in het bloed zit. Hij spreekt zelf van een ‘lange worsteling’ om overtollig water in deze regio weg te werken.

Tijdens de tocht over het eiland raast herfststorm Ciaran over Nederland. De heemraad noemt het tijdens windkracht zes en een regenbui ‘ klassiek waterschapsweer’. Terwijl de witte schuimkoppen op de golven zichtbaar worden in de Nieuwe Merwede legt de heemraad uit hoe hij bij de waterschappen terecht is gekomen.

Van der Eijk: “Na mijn studie waterbeheersing aan de Universiteit van Wageningen kwam hij dan ook vrij snel bij de waterschappen te werken. Eerst voor het waterschap Groote Waard en na het samengaan van een aantal waterschappen in 2005 is hij actief bij waterschap Hollandse Delta.”

Watersysteem
De heemraad heeft ondertussen de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar toen het waterschap hem vroeg om nog een termijn aan te blijven kroop het bloed waar het niet gaan kan. In zijn portefeuille heeft de Dordtenaar het onderhouden en optimaliseren van het watersysteem in het waterschap. Belangrijk om te vermelden is dat het hier gaat om water voor landbouw, natuur en stedelijke parken: "Voor het drinkwater moet je toch echt bij Evides zijn", aldus van der Eijk.

In zijn rol als bestuurder is de heemraad verantwoordelijk voor de invoer en uitvoer van water op het eiland van Dordrecht. Van der Eijk legt uit: “Water wordt bij droogte ingevoerd door hevels, waarvan er tien op het eiland te vinden zijn. Bij extreme regenval, zoals de laatste drie weken van oktober het geval was, wordt er juist extra water weggepompt door de acht gemalen die Hollandse Delta in Dordrecht beheert.”
Hoewel het waterpeil permanent gemonitord wordt staan die gemalen en hevels niet altijd aan. Het extra invoeren en uitpompen van water zou energieverspilling zijn. Vorig jaar zijn de gemeente Dordrecht en het waterschap Hollandse Delta begonnen met de automatisering van het watersysteem. Zo worden er bij verschillende sloten en waterlichamen op afstand bestuurbare sluizen en doorgangen aangelegd, zodat de verplaatsing van water op een centraal punt te regelen is. Dat systeem is volgens de trotse heemraad binnen een jaar klaar.

Bestuurder
Naast watermanager is van der Eijk bovenal bestuurder. Het heemraadschap is vergelijkbaar met de functie wethouder in een stad. Samen met vijf andere heemraden en de dijkgraaf, in feite de burgemeester van het waterschap, heeft van der Eijk de leiding over een organisatie waar rond de zeshonderd mensen in dienst zijn. En hoewel het een grote organisatie is, is het volgens de heemraad de bedoeling dat burgers er zo min mogelijk over horen: “Als jullie niets merken van het water en ons bestaan, voeren wij onze taak goed uit.”

Meer weten over het watersysteem op het eiland van Dordrecht? Binnenkort zendt RTV Dordrecht een speciale editie van Eilandleven uit over heemraad van der Eijk en water op het eiland van Dordrecht. Bekijk hieronder ook de korte reportage die wij maakten met de heemraad.

Lees ook

Eerste zomerse dag: ijssalons verwachten topdrukte

Liters en liters ijs gaan er naar verwachting doorheen. Bij ijssalon La Venezia wordt een stormloop ...

Zo gaat de vernieuwde Spuiboulevard er straks uitzien

Hij zal groener, duurzamer en verkeersveiliger zijn: de toekomstige Spuiboulevard. Dat is goed te zi...

'Plannen voor mega-windturbines bedreigen Werelderfgoed Kinderdijk'

De bouw van grote windmolens in de Alblasserwaard vormt een reëel gevaar voor de Werelderfgoedstatus...

Eerste lammetje van het jaar geboren op Stadsboerderij Weizigt

Valentijnsdag stond voor Stadsboerderij Weizigt volledig in het teken van de geboorte van het eerste...

Bevers kosten Waterschap Hollandse Delta al ruim twee ton dit jaar

De opmars van de bever in Nederland vordert gestaag. Dertig jaar geleden werd de uitgestorven diers...

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen Chemours

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen chemiebedrijf Chemours. Het waterschap wil vervolging...