Dordrecht, Netherlands

Opknapbeurt station Dordrecht Zuid: reizigers moeten omreizen óf met de bus

Steigers bij het station een dag voor de werkzaamheden Corrado Francke
Reizigers tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe kunnen de komende tijd geen gebruik maken van de trein tussen beide stations. Het treinverkeer ligt van donderdag 20 oktober tot en met zondag 6 november plat, omdat station Dordrecht Zuid een opknapbeurt krijgt.
Corrado Francke | 19 oktober 2022 16:00 | Aangepast op 19 oktober 2022 16:00
De afsluiting heeft gevolgen voor veel reizigers. Zo moeten reizigers tussen Rotterdam Centraal en Roosendaal overstappen in Breda. Passagiers uit bijvoorbeeld Barendrecht en Zwijndrecht richting Breda kunnen in Dordrecht overstappen op de tijdelijke bus die tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe wordt ingezet, om daarna weer met de trein verder te reizen.

Met de bus… of overstappen?
Tussen Dordrecht en Breda is het volgens de reisplanner van de NS drie minuten sneller om met de bus naar Lage Zwaluwe te gaan en daarna de Sprinter naar Breda te nemen. Files kunnen tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe wel roet in het eten gooien.

Het alternatief is overstappen in Rotterdam op de Intercity naar Breda. Naar Tilburg, Eindhoven en Den Bosch is dat sowieso de snelste optie. Voor wie naar Roosendaal, Bergen op Zoom of Zeeland wil is de bus naar Lage Zwaluwe en overstappen naar Roosendaal dan weer sneller.
Een informatiebord op station Dordrecht Zuid Corrado Francke
Opknapbeurt
Station Dordrecht Zuid is toe aan een flinke opknapbeurt. De perrons zijn niet op gelijke hoogte met de treinvloer, het station oogt vies en is alleen bereikbaar per (smalle) trap. Daarom zet ProRail in op een make-over. Twee liften, bredere trappen, een drempelloze instap, nieuwe wachthokjes en perronplaten, vernieuwde bovenleidingen en een grondige schoonmaak staan op de planning. "Dan voldoet het station weer aan de eisen die we mogen verwachten, want nu is het station 'op' en toe aan een vernieuwing", vertelde projectmanager Lieke Rubers eerder al aan RTV Dordrecht.

Omwonenden van het station tussen de Dordtse wijken Crabbehof en Sterrenburg zijn geïnformeerd over de geluids- en lichthinder. Tijdens de werkzaamheden is van de Galileïlaan, die onder het station loopt, in beide richtingen één rijstrook open.
Woensdag werd er al flink geklust bij het station Corrado Francke
Nieuw perron en meubilair
"Op 7 november willen we het spoor weer gebruiken", blikte Corné Kriesels van ProRail eerder deze maand al vooruit. "Dan ligt er een nieuw perron met nieuw meubilair, maar dan zijn we zeker nog niet klaar." In de maanden erna worden de liften en trappen gebouwd. Tot ongeveer maart 2023 is er een tijdelijke toegang tot de perrons. Tegen de zomer moet het station volledig gerenoveerd zijn.

RTV Dordrecht maakte drie weken geleden deze reportage:

Lees ook

Liften Dordrecht Zuid bezwijken opnieuw onder hitte: ‘Heel vervelend’

Ze hielden het een poosje vol, maar maandag bezweken de liften op station Dordrecht Zuid opnieuw ond...

Herhaling: afrit A16 naar N3/Rijksstraatweg donderdagnacht weer dicht

De afrit van de A16 (20) naar de N3/Rijksstraatweg vanuit de richting Rotterdam is in de nacht van d...

Liftproblemen Station Dordrecht Zuid houden aan

De liften op het vernieuwde Station Dordrecht Zuid blijven kampen met problemen. Ging vanochtend all...

Station Dordrecht Zuid; van grijs en grauw naar toegankelijk en fris

Het was een grijs, grauw en verwaarloosd station; Station Dordrecht Zuid. Na maanden te hebben gewer...

Nieuwe fietsenstalling kan 30 tot 50 jaar mee; vervanging was nodig

"Het is een goed bord", vertelt wethouder Rik van der Linden. "Dus dat gaan we gewoon weer terug han...

Dit weekend geen treinen van en naar Rotterdam Centraal

Als je dit weekend via Rotterdam Centraal moet reizen, houdt dan rekening met extra reistijd. Vanweg...