“Hier ga je het vertrouwen van de burger niet mee terugwinnen”, zegt Marco Stam van Beter voor Dordt in het radioprogramma Studio De Witt. Stam was in het vorige college wethouder. Er zijn veel fouten gemaakt, het is helemaal niet goed verlopen, geeft hij toe. Stam wilde de kast al langer weg hebben, maar werd teruggefloten door zijn collega’s toen hij het voor de bewoonster opnam. “Er waren veel tegenstrijdige geluiden in het college, vooral over de kosten. Zolang je dit soort problemen niet oplost, kun je nog 30 initiatiefvoorstellen indienen over een burgerberaad. Als je zoveel fouten maakt bij een project als gemeente en ontwikkelaar, dan heb je gewoon de plicht om dat op te lossen.”
De gemeente is op dit moment wel in gesprek met de bewoonster en de buurtgenoten over welke manier van verplaatsen het beste is, zodat er zo min mogelijk overlast wordt ervaren. Volgens Rolin den Heijer van de VVD een goede zaak. “Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. Maar het helpt niet als een aantal politici langs zijlaan staat te roepen dat het snel moet.”
Stam snapt het college ook wel. De ondergrondse infrastructuur is lastig (met allerlei kabels red.) “Iedereen zegt dat het snel snel snel moet, maar het moet wel goed gebeuren.” Als het een maand of twee langer duurt, is het volgens Stam vervelend, maar acceptabel áls er maar een oplossing komt.
Leren van fouten uit het verleden
Daar is Kitty Krüger van GroenLinks het mee eens, maar ze vindt dat het eigenlijk gelijk aan het begin al opgelost had moeten worden. Het heeft nu veel meer geld gekost, met de rechtzaak erbij, denkt ze. “Reden te meer om volgende keer eerder naar mensen te luisteren en dan een goed onderzoek te doen”, zegt Krüger. Nu heeft het dossier volgens haar ook te lang stilgelegen door de verkiezingen in maart. Margret Stolk van de Verenigde Senioren Partij kan daar niet bij. “Ambtenaren werken toch gewoon door? Onbegrijpelijk. Tuurlijk zijn er mensen hard aan het werk, maar dit is een ‘gevalletje’ van drie jaar terug. Als we het dan hebben over vertrouwen in de politiek, verdient dit niet de schoonheidsprijs. Dit is the bloody limit om zo met een gerechtelijke uitspraak om te gaan.” Reden te meer om er in de toekomst nog meer bovenop te zitten, zegt Krüger. “Ik hoop dat we ervan geleerd hebben.”
Daar is Stam het mee eens en hoopt dat het college zich anders gaat opstellen in de toekomst. “Niet continue vasthouden aan het beleid, maar gewoon eens naar omstandigheden kijken waarin dingen gebeuren en daarop je oordeel te vellen. Ik hoop dat er voor de bewoner een oplossing komt.
Die dame is daar niet gaan wonen toen die put er al lag en is gaan zeuren omdat ze er last vanheeft. Nee, ze heeft een huis gekocht waarbij de put niet op de tekening stond. Je moet je niet achter je fouten verschuilen.”
Luister hier het hele gesprek met Stam, Den Heijer, Krüger en Stolk terug.