Dordrecht, Netherlands

Oud-longarts van Dordts ziekenhuis fietst van Italië naar Nederland voor goed doel

De 71-jarige René van Uffelen, Zwijndrechter en oud-longarts van het Albert Schweitzer Ziekenhuis, is vastbesloten om mee te doen aan de Tour For Life 2023. Dit is een wielerronde van Italië naar Nederland waarmee geld wordt opgehaald voor de Daniel Den Hoed kliniek. “Op mijn leeftijd is dat eigenlijk helemaal niet te doen”, vertelt René. Toch houdt dat hem niet tegen.
Marie Frenay | 7 december 2022 16:23 | Aangepast op 7 december 2022 16:23
Lange afstanden afleggen in de hitte, dat kan de oud-longarts wel aan. Maar die bergen, dat zijn volgens René van Uffelen wel de grootste uitdaging. “Op het internet zag ik de Tour For Life 2023 en ik vond dat wel iets voor mij”, de Zwijndrechter voegt eraan toe, “Maar toen ik het beter bekeek dacht ik dat is wel heel zwaar.”

Hoge bergen
In acht dagen tijd gaat de fietser namelijk 1.300 kilometer afleggen, maar daar maakt hij zich niet het meeste zorgen om: “Daarbovenop moet je 19.000 hoogtemeters overwinnen.” Hij voegt eraan toe: “Op mijn leeftijd is dat eigenlijk niet te doen, maar ik heb mij laten overhalen door mijn vriendin. Die zei dat ik het misschien toch maar moest doen.”

In Nederland zijn er weliswaar geen bergen waar de fietser mee kan trainen, maar daar heeft hij een oplossing voor gevonden. Bekijk hieronder onze videoreportage (Let op, de tekst loopt door onder de video):
De kilometers en de zware bergbeklimmingen houden de vastberaden Zwijndrechter niet tegen. De reden? Hij heeft een goed doel voor ogen. Al het geld wat hij ophaalt gaat naar de Daniel Den Hoed kliniek. Dit is een organisatie die geld ophaalt voor onderzoek naar kanker.

Een doel voor ogen
Hoe afschuwelijk de ziekte is, heeft René van dichtbij ondervonden. Zijn vrouw is zes jaar geleden aan borstkanker overleden en is zelfs behandeld in de kliniek. “Wij hadden een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk, daar ben ik naar toe gefietst. Dat was ook voor haar eigenlijk. Dit is dan een hele andere route van het Zuiden naar het Noorden, dat doe ik ook een beetje voor haar”, vertelt René.

Van iedere deelnemer wordt verwacht dat hij of zij 2.500 weet op te halen voor het goede doel. Van Uffelen is wel een stukje ambitieuzer dan dat en hoopt zelfs het dubbele op te halen. Help jij hem een handje mee met een donatie? Doneren kan hier!

Meest gelezen

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Peter van der Meer te gast in eerste aflevering van nieuw seizoen Op Pad Met Ad

Met passie, zo kijkt de bestuursvoorzitter van het Albert Schweitzer ziekenhuis Peter van der Meer t...

Moe, maar voldaan: 72-jarige oud-arts René behaalt finish Tour for Life

Regen, kou, wind en een aardverschuiving. Zwijndrechter en oud-longarts van het Albert Schweitzer zi...

Patiënt met staar kan nu tegelijk aan beide ogen worden geholpen in Albert Schweitzer ziekenhuis

Heb je last van de oogaandoening staar? Dan moest je tot voor kort twee keer naar het ziekenhuis voo...

Dit weekend op TV Dordrecht: emotioneel afscheid van Peter van der Meer

Het was druk afgelopen donderdag tijdens de afscheidsreceptie van bestuursvoorzitter Peter van der M...

Drukte op afscheidsreceptie bestuursvoorzitter ASZ Peter van der Meer

Na acht jaar vond hij het genoeg geweest en is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Peter van der Me...

‘In de toekomst van de zorg kijken’

“De belangrijkste reden is eigenlijk dat we in de toekomst willen kijken”, vertelt Marcel Wilschut. ...