Dordrecht, Netherlands

Oud wethouder Erik van Heijningen wordt burgemeester Hoeksche Waard

Erik van Heijningen Provincie Zuid-Holland
De gemeente Hoeksche Waard krijgt een nieuwe burgemeester. Charlie Aptroot stopt na anderhalf jaar als waarnemend burgemeester, zijn taken worden vanaf 13 oktober 2023 overgenomen door Erik van Heijningen. Eerder was van Heijningen, tweeënzestig jaar oud en woonachtig in Dordrecht, al wethouder in zijn woonplaats en waarnemend burgemeester in Middelburg, Hellevoetsluis en Bodegraven.
Trevyn van Houwelingen | 6 oktober 2023 12:00 | Aangepast op 6 oktober 2023 11:03
In maart 2022 vertrok Bram van Hemmen als burgemeester van de Hoeksche Waard wegens een moeizame relatie met een aantal functionarissen. Charlie Aptroot volgde hem daarna op als waarnemend burgemeester. Gezamenlijk met de gemeente werd toen besloten om voor de periode van minimaal één jaar een waarnemend burgemeester aan te stellen om bestuurlijke rust te brengen. Na een periode van ruim anderhalf jaar stopt Aptroot nu als waarnemer in Hoeksche Waard, om opgevolgd te worden door van Heijningen.

Ervaring
Van Heijningen heeft veel bestuurlijke ervaring. Hij was tussen 2011 en 2023 nog waarnemend burgemeester in Cromstrijen, Middelburg, Hellevoetsluis en Bodegraven-Reeuwijk. Van 2014 tot 2021 was hij staatsraad bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Daarvoor was hij van 2003 tot 2011 lid van het college van Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland. Verder was hij van 1998 tot 2003 wethouder in Dordrecht en daarvoor 5 jaar Officier van Justitie in Rotterdam.

Naast politieke en juridische functies heeft van Heijningen ook diverse andere bestuurlijke nevenfuncties. Zo zit hij in het bestuur van de Wereldzwembond, is hij erevoorzitter van de KNZB en is hij lid van de Raad van Toezicht van Schouwburg Kunstmin. Momenteel adviseert Van Heijningen diverse overheden over onder meer de asielopvang en stikstofproblematiek.

Bestuurlijk kerkhof
Eerder dit jaar startte de gemeente Hoeksche Waard met de procedure om toch weer tot een kroonbenoemde burgemeester te komen. Sinds januari 2019 heeft de gemeente vijf burgemeesters versleten, waarvan er vier waarnemend waren. Twee burgervaders stopten vroegtijdig vanwege gezondheidsproblemen, de eerdergenoemde van Hemmen wegens moeizame relaties met functionarissen. De andere twee burgemeesters waren waarnemend en stopten nadat er een nieuwe kandidaat werd aangedragen.

Van Heijningen zal de zesde burgemeester in nog geen vijf jaar zijn, maar doet dat dus wel in waarnemende rol. Normaal gesproken wordt een burgemeester door de koning, of eigenlijk een commissaris van de koning, benoemd. Het lukte de gemeente echter niet om een geschikte kandidaat voor te dragen. In juli bracht de vertrouwenscommissie naar buiten dat zij na gesprekken met verschillende kandidaten niet tot een voordracht voor een nieuwe kroonbenoemde burgemeester is gekomen.

In samenspraak met de vertrouwenscommissie heeft de commissaris van de Koning, in Zuid Holland is dat Jaap Smit, toen besloten om de kroonbenoemde procedure stil te leggen. Na het zomerreces is in goed overleg met de fractievoorzitters afgesproken dat de procedure om tot een kroonbenoemde burgemeester te komen halverwege volgend jaar hervat wordt. Van Heijningen zal tot dat moment aanblijven.

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Leon Anink voorgedragen als nieuwe burgemeester Zwijndrecht

De gemeenteraad van Zwijndrecht draagt Leon Anink voor als nieuwe burgemeester.De 43-jarige Anink i...

Kolff start aan tweede termijn als burgemeester Dordrecht

Wouter Kolff (VVD) is vandaag officieel beëdigd voor een tweede termijn als burgemeester van Dordrec...

Burgemeester Sliedrecht verdubbelt beveiliging crisisnoodopvang na vondst vuurwapens en munitie

Burgemeester Jan de Vries van Sliedrecht heeft de beveiliging bij een crisisnoodopvang voor asielzoe...

Burgemeester Kolff blij met aanbeveling van de gemeenteraad: "Dit is een belangrijke mijlpaal"

De kans is groot dat Wouter Kolff ook de komende zes jaar de burgemeester van Dordrecht is. De gemee...

Hein van der Loo blikt terug op 45 maanden burgemeesterschap

"Het was een gemeente waar heel veel dingen goed gingen", vertelt Hein van der Loo. Tot afgelopen wo...

Edo Haan waarnemend burgemeester gemeente Zwijndrecht

Vanaf 8 maart is Edo Haan de nieuwe waarnemend burgemeester van Zwijndrecht. Hij volgt Hein van der ...