Aan de wanden van het statige pand aan de Wolwevershaven hangen voor deze expositie vooral vroege werken, uit de begintijd van het tekengenootschap. Van de oprichters Abraham en Jacob van Strij, maar ook van minder bekende leden, die rond 1800 werkzaam waren in Dordrecht.
Pictura was van oudsher een plek waar je leerde tekenen. Al snel stond het bekend vanwege het hoge niveau. “Toen was het ook heel veel dupliceren, je leerde tekenen, je leerde over anatomie, hoe mensen in elkaar zitten", vertelt Hans Jansen Manenschijn, voorzitter van Pictura. "En er waren binnen Pictura ook mensen die dat onderling met elkaar vergeleken en beoordeelden. Het was een levende gemeenschap van kijkers en makers. Dat is gegroeid en blijven gestaan."
En dat is het, tot op de dag van vandaag. Inmiddels is er in het genootschap niet alleen ruimte voor tekenaars, maar voor allerlei soorten kunstenaars. Maar oude ambacht wordt niet verleerd en dat blijven de leden in ere houden. "Vandaag de dag niet veel academies die tekenen als vak geven. Daar kan Pictura nog een rol in spelen", meent Manenschijn.
Catalogus en wandeling
Wie alles thuis nog een keer op z'n gemak wil bekeken, kan door een catalogus bladeren, waarin ongeveer 3000 afbeeldingen staan en waarin de werken van de tentoonstelling uitgebreid beschreven worden.
Niet alleen in het Patriciërshuis wordt op dit moment aandacht besteed aan het jubileum van Pictura. In het Dordrechts museum is tot 1 september de tentoonstelling Van schets tot schilderij te zien is. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een wandeling tussen deze twee musea. De route zal langs verschillende woonhuizen van leden van Pictura leiden.
De expositie Pictura in the Picture is tot en met eind oktober van dit jaar te bezoeken in het Patriciërshuis. Het museum is geopend van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.