Dordrecht, Netherlands

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum gevierd. De kunstenaarsclub bestaat namelijk 250 jaar. Dat wordt gevierd met allerlei exposities en bijeenkomsten om het belang van Pictura te benadrukken. In het Patriciërshuis werd woensdag een tentoonstelling vol met tekeningen van bekende 'Picturianen' geopend.
Marjolein Vos | 14 maart 2024 16:16 | Aangepast op 14 maart 2024 16:16
Aan de wanden van het statige pand aan de Wolwevershaven hangen voor deze expositie vooral vroege werken, uit de begintijd van het tekengenootschap. Van de oprichters Abraham en Jacob van Strij, maar ook van minder bekende leden, die rond 1800 werkzaam waren in Dordrecht.

Pictura was van oudsher een plek waar je leerde tekenen. Al snel stond het bekend vanwege het hoge niveau. “Toen was het ook heel veel dupliceren, je leerde tekenen, je leerde over anatomie, hoe mensen in elkaar zitten", vertelt Hans Jansen Manenschijn, voorzitter van Pictura. "En er waren binnen Pictura ook mensen die dat onderling met elkaar vergeleken en beoordeelden. Het was een levende gemeenschap van kijkers en makers. Dat is gegroeid en blijven gestaan."

En dat is het, tot op de dag van vandaag. Inmiddels is er in het genootschap niet alleen ruimte voor tekenaars, maar voor allerlei soorten kunstenaars. Maar oude ambacht wordt niet verleerd en dat blijven de leden in ere houden. "Vandaag de dag niet veel academies die tekenen als vak geven. Daar kan Pictura nog een rol in spelen", meent Manenschijn.

Catalogus en wandeling
Wie alles thuis nog een keer op z'n gemak wil bekeken, kan door een catalogus bladeren, waarin ongeveer 3000 afbeeldingen staan en waarin de werken van de tentoonstelling uitgebreid beschreven worden.

Niet alleen in het Patriciërshuis wordt op dit moment aandacht besteed aan het jubileum van Pictura. In het Dordrechts museum is tot 1 september de tentoonstelling Van schets tot schilderij te zien is. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een wandeling tussen deze twee musea. De route zal langs verschillende woonhuizen van leden van Pictura leiden.

De expositie Pictura in the Picture is tot en met eind oktober van dit jaar te bezoeken in het Patriciërshuis. Het museum is geopend van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Lees ook

5 tips voor leuke uitjes met je kids in de meivakantie

De meivakantie is begonnen en dat betekent: op pad! Je kunt op warme dagen misschien naar het strand...

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Dordrechts Museum krijgt drie kunstwerken van Reinier Lucassen

Hij geldt als Nederlandse Pop Art kunstenaar: eigenzinnig en ironisch. In Dordrecht was al een schil...