Dordrecht, Netherlands

Paula verbouwt haar woonkamer voor kerstdorp: 'Kerst is echt mijn ding'

Paula te midden van haar dorp, dat alleen vanaf de straat te zien is RTV Dordrecht
Het is een gewoon huis in een gewone straat. Maar in de donkere decembermaand schijnt er bij één van de woningen aan de Noordendijk opvallend veel licht door het raam. Op nummer 233 is namelijk een waar kerstdorp met meer dan 80 huisjes en bijbehorende boompjes en figuurtjes in de erker (en in een deel van de woonkamer) opgebouwd.
Marjolein Vos | 7 december 2023 15:18 | Aangepast op 7 december 2023 15:18
Het begon zeven jaar geleden allemaal met één huisje, vertelt Paula, de bewoonster van het kersthuis. Maar ieder jaar kwam er wel iets bij. En inmiddels is haar hobby zo gegroeid dat in december de woonkamer anders moet worden ingericht. “De gordijnen moeten weg, de kasten aan de kant”, vertelt Paula. “We beginnen in de vensterbank, als het daar aangesloten is en er is iets kapot, kan ik er niet meer bij. Daarna komt er een andere plank en dan bouwen we zo op naar achteren. Omdat iedereen naar binnen keek, dachten we: we gaan het groter maken. Passanten vinden het leuk.”

En voor die voorbijgangers doet ze het allemaal, want zelf ziet ze er maar weinig van alle kersttaferelen vanuit haar kamer. “Het is ook niet voor mij bedoeld. Het is voor mensen die voorbij lopen. En de reacties zijn echt heel leuk.” Mensen bellen spontaan aan of steken duimen omhoog. Kinderen blijven geanimeerd kijken naar alle lichtjes. Sommige mensen hangen zelfs kersthuisjes aan haar deur. Paul geniet ervan. “Ik houd gewoon van kerst, het is echt mijn ding. De versiering, de verlichting, ik vind het zo gezellig.”
Het dorp bestaat uit 80 huisjes en heel veel boompjes en poppetjes RTV Dordrecht
Groot, groter, grootst
Het dorp neemt al een groot deel van de kamer in beslag, maar er kan nog wel meer bij, volgens Paula. Al mag ze dat niet te hard zeggen; haar man vindt het nu wel even genoeg en heeft voor dit jaar een stop ingelast. Maar zij sluit niet uit dat het dorp volgend jaar nog groter wordt. “Het is ook een beetje de schuld van mijn schoonvader. Die zei ooit: 'je hebt nog geen treintje hè? En het is nog maar klein'. Toen ben ik eigenlijk een beetje met mijn schoonvader gaan battlen. Maar hij kan er niet meer tegenop”, zegt Paula trots.
Kun je niet genoeg krijgen van de huisjes? Kijk dan donderdagavond vanaf 18.00 uur na het nieuws naar ons programma Eilandleven. Daarin is een uitgebreidere reportage over dit bijzondere kerstdorp te zien. Je kunt natuurlijk ook zelf een kijkje gaan nemen aan de Noordendijk. Paula laat haar creatie nog tot 2 januari staan.

Lees meer over:

Kerst|

Meest gelezen

Lees ook

Bijzondere programmering met Kerst op TV Dordrecht

RTV Dordrecht pakt uit deze kerst met een gevarieerde programmering op televisie, met de bekendste k...

Buren toveren ‘t Hof om tot klein kerstevenement

Een grote kerstmarkt zoals die jarenlang werd georganiseerd in de Dordtse binnenstad kunnen we verge...

Gratis kerstdiner voor eenzame ouderen

Zie je op tegen eenzame kerstdagen? Dat is niet vreemd. Bijna 2 miljoen 65-plussers in Nederland voe...

Jezus op TikTok: campagne 'Welkom in de kerk' moeten meer mensen naar gebedshuizen trekken

Missie Dordt en het Platform Dordtse Kerken hebben samen een actie gestart om ervoor te zorgen dat i...

Scouts bezorgen kerstkaarten

Sinterklaas is bijna vertrokken en dat betekent voor veel mensen dat het tijd wordt om kerstkaarten...

Partij voor de Dieren wil dat gemeente kerstbomen gaat huren en niet gaat kappen

In december worden op verschillende plekken in de stad kerstbomen neergezet en voorzien van lichtjes...