Dordrecht, Netherlands

Penselen als wapens: Ary Scheffer en de Franse Romantiek centraal tijdens nieuwe tentoonstelling Dordrechts Museum

Ary Scheffer (Dordrecht 1795 – 1858 Argenteuil, France), La Marseillaise, 1825-1826 Dordrechts Museum, legaat Cornelia Marjolin-Scheffer, 1899
In het Dordrechts Museum wordt momenteel gewerkt aan een grote tentoonstelling over Ary Scheffer (1795 - 1858) en de Franse Romantiek. De expositie toont leven en werk van Ary Scheffer, een geboren Dordtenaar die in zijn tijd een van de beroemdste schilders van Parijs was.
Marjolein Vos | 12 december 2023 08:55 | Aangepast op 12 december 2023 08:55
Het is niet vreemd dat er juist in het Dordrechts Museum een overzichtstentoonstelling te zien zal zijn. De culturele instelling bezit de grootste collectie Scheffers ter wereld, waarvan de meest indrukwekkende werken tijdens de tentoonstelling worden getoond.

Franse revolutie
Ary Scheffer leefde in een tijd van politieke onrust en culturele bloei, met Parijs als brandhaard en broedplaats. Kunstenaars zetten hun penselen in als wapens en klommen zelf ook op de barricades. Er werd gestreden voor vrijheid en gelijkheid: de idealen van de Franse Revolutie van 1789.

Het was de tijd van het collectief versus het individu. Van individuele vrijheid en expressie. Op allerlei vlakken leeft dit romantische gedachtegoed nu nog voort. Hedendaagse thema's als de macht van de burger, de kracht van actievoeren, de hang naar nationale autonomie en de gevolgen van onafhankelijkheidsoorlogen vonden hun weerklank in de vaak metersgrote, indrukwekkende schilderijen. Er zijn niet veel stromingen waarbij er sprake is van zo'n grote wisselwerking tussen maatschappelijke ontwikkelingen, filosofie, religie, kunst, muziek en literatuur.

Bijzondere kunstwerken in bruikleen
Naast werk van Scheffer zullen op de tentoonstelling in ieder geval ook bijzondere werken te bewonderen zijn die aan het museum worden uitgeleend. Waaronder de olieverfschets van het wereldberoemde Vlot van Médusa door Géricault en Ingres' Paolo en Francesca. Daarnaast wordt Jacob die vecht met de engel van Eugène Delacroix, afkomstig uit Belvedere Museum in Wenen, getoond.

Liefhebbers moeten nog wel even geduld hebben. De tentoonstelling LIBERTÉ! Ary Scheffer en de Franse Romantiek wordt in oktober 2024 geopend en zal t/m maart 2025 te zien zijn.

Meest gelezen

Lees ook

5 tips voor leuke uitjes met je kids in de meivakantie

De meivakantie is begonnen en dat betekent: op pad! Je kunt op warme dagen misschien naar het strand...

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...