Dordrecht, Netherlands

Pride is meer dan een feest: 'Blijf wie je bent en strijd daarvoor'

"Pride is een thema om jezelf te kunnen zijn en dat ook te kunnen uitdragen." Voor Lennart Lenskens is dat belangrijk. Sinds 2012 is hij al bezig om meerdere edities van de Pride in Dordrecht te organiseren. Dit jaar houdt hij op 2 september de zevende editie. "Wettelijk is het in Nederland goed geregeld dat je jezelf mag zijn, maar op sociaal gebied is die acceptatie een stuk minder."
Stephanie Roggekamp | 19 augustus 2022 16:53 | Aangepast op 19 augustus 2022 16:53
Lenskens ziet dat het steeds vaker de goede kant op gaat, maar nog steeds hebben volgens hem zeven op de tien lhbt'er te maken met verbaal en fysiek geweld. "Dordrecht is weliswaar een eiland, maar hier ligt het probleem vaak op religieus vlak. Daarom is het nog steeds belangrijk dat we elk jaar de Pride in Dordrecht hebben."

Niet in Dordt?
"In 2012 was ik met mijn vriend bij de Cologne Pride in Keulen." Voor hem was dat een groot publieksevenement. "Op de terugweg naar huis verbaasde ik mij dat we nog geen Pride in Dordt hadden." Zodra hij zich meer in het thema ging verdiepen, merkte hij ook dat in de stad nog niks geregeld was op dit vlak. "Toen dacht ik echt: hier ligt iets wat we nog kunnen oppakken. Met de gemeente ben ik toen direct begonnen met het organiseren van de Pride."
Lennart Lenskens RTV Dordrecht
Het organiseren van het evenement gaat volgens Lenskens, na tien jaar, nog steeds niet altijd zonder slag of stoot. "In 2012, toen ik met de plannen naar buiten kwam, was men echt bang dat we met bootjes door de havens zouden varen. Volstaand met blote mannen met allerlei veren. Maar", lacht hij. "Dat hebben we natuurlijk niet gedaan. Dat past niet bij de stad."

Lenskens organiseert de Pride op vrijwillige basis. Het kost een hoop tijd en energie, maar toch geeft hij niet op. "Bij een van de vorige edities kwam iemand naar me toe en zei dat hij zo dankbaar was dat we de Pride hadden georganiseerd. Hij gaf aan dat zijn partner was overleden. Hij kwam uit de kast en raakte daardoor ook zijn familie kwijt. Ik krijg nog kippenvel als ik eraan denk", zegt Lenskens wat geëmotioneerd. "Voor zulke mensen blijf je zo'n dag organiseren."

Paar ijkmomenten per jaar
Het is belangrijk om elke dag stil te staan bij het feit dat iemand zichzelf mag zijn, maar zegt de organisator van de Dordtse Pride ook: "Het is ook belangrijk om die paar ijkmomenten per jaar te hebben om wat extra aandacht voor het thema te vragen." Hij hoort dan ook vaak van de dorpen om Dordt heen dat mensen uitkijken naar die dagen, omdat ze dan volledig zichzelf kunnen zijn.
Dordrecht Pride RTV Dordrecht
Jezelf veilig voelen is belangrijk en daarom is de Pride voor Lenskens meer dan een feestje. "Met elkaar vieren we dat je jezelf kan zijn, maar het blijft ook een protest. Het is nog steeds een protest voor gelijkheid en meer acceptatie. Zonder zichtbaarheid is die acceptatie er ook niet."

Voor hem is het dan ook belangrijk dat mensen uitdragen dat iedereen welkom is. "Als er een speciale dag als de Pride is, of coming-out day, hang dan die regenboog vlag op. Het is maar een symbool." Maar Lenskens legt uit dat het wel een belangrijk symbool is. "Als jouw bedrijf een keer de pride-vlag ophangt, dan straalt dat uit op de werkvloer."

Pride in Dordt
Om er dit jaar in Dordrecht extra bij stil te staan, is er dus op 2 september een Pride in Dordrecht. In maart was nog niet bekend welke coronamaatregelen er zouden gelden, daarom heeft hij samen met de gemeente en ondernemers besloten om het dit jaar weer kleinschalig te houden. Zo kan je meedansen met een Silent Disco van de Kloostertuin naar het Energiehuis. Daar wordt uiteindelijk een Pride-party gehouden. In de Kloostertuin zal een openluchtfilm gedraaid worden.

Lees meer over:

Dordrecht Pride|Pride|

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Een eigen plek voor LHBTIQ+: COC start regenboogcafé in Dordrecht

COC Rotterdam start samen met Stichting Door een maandelijkse ontmoetingsavond voor de LHBTIQ+ gemee...

‘Vieren dat je jezelf kunt zijn’ tijdens Dordrecht Pride 2023

“Mooi om te zien dat we met elkaar zo’n mooi pride-feest kunnen vieren in de stad” vertelt Lennart L...

Fototentoonstelling ‘Oudroze’ geopend op de Spuiboulevard

In aanloop naar de Dordrecht Pride werd vrijdag de fototentoonstelling ‘Oudroze’ feestelijk geopend ...

Geen regenboogvlaggen op de Waterbus na vragen SGP

Het was de bedoeling dat komende zaterdag ook aan de Waterbussen te zien zou zijn dat Dordrecht Prid...

Op Pad met Ad is terug, met Lennart Lenskens als eerste gast

Ad van den Herik is weer terug van zijn welverdiende vakantie en dat betekent dat er weer nieuwe afl...

'Wie zichzelf is, presteert beter', maar bij sportverenigingen kan dat een hele opgave zijn

Dordrecht Pride organiseerde donderdagavond een thema-avond over 'jezelf zijn in de sport'. Uitgenod...