Dordrecht, Netherlands

Prins Clausbrug genomineerd voor de Staalprijs 2022

De fiets- en voetgangersbrug, die Stadswerven met de binnenstad verbindt, kan in de prijzen vallen. Het is namelijk één van de drie kanshebbers op de Nationale Staalprijs: een Nederlandse prijs waarmee de stichting Bouwen met Staal sinds 1971 waardering uitspreekt voor bijzondere staalprojecten.
Marjolein Vos | 1 augustus 2022 15:20 | Aangepast op 1 augustus 2022 15:20
De Prins Clausbrug is genomineerd in de categorie infrastructuur. De andere kanshebbers zijn de Singelparkbruggen in Leiden en het Jan Linzelviaduct in Den Haag.
Op de site van de Nationale Staalprijs wordt de Dordtse brug geroemd vanwege het unieke bewegingsprincipe: ‘De basculebrug heeft een rechtopstaande scharnierende ballastmast die met een pendelstaaf overeind wordt gehouden. Een brug met een uniek bewegingsprincipe die bovendien is gerealiseerd met een tolerantie van slechts 5 mm.’

De prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt. In 2020 won de Schuttebusbrug in Zwolle in de categorie infrastructuur. Naast deze categorie zijn er ook genomineerden in de groepen utiliteitsbouw, industriebouw, woningbouw en karakteristieke stalen bouwdelen. Aan de prijs is een Staaltrofee verbonden, een kunstwerk dat jaarlijks door een andere kunstenaar gemaakt wordt. De winnaars worden in oktober, op Nationale Staalbouwdag, bekend gemaakt.

In oktober 2021 werd de Prins Clausbrug officieel geopend door prinses Beatrix. Bekijk hier de reportage die RTV Dordrecht toen maakte.

Lees meer over:

Prins Clausbrug|

Meest gelezen

Spartelbadje de Paddenstoel staat (weer) droog

Marie Frenay | 16 aug 2022 14:31

Motorrijder vliegt tien meter door de lucht bij ongeluk

Stephanie Roggekamp | 11 aug 2022 17:00