Dordrecht, Netherlands

Protest in Papendrecht: 'Stop landwinningsproject Boskalis op de Filipijnen'

Baggeraar Boskalis moet onmiddelijk stoppen met zijn werkzaamheden in de baai van Manilla in de hoofdstad van de Filipijnen. Daar hebben demonstranten van verschillende organisaties vrijdagochtend tot opgeroepen voor het hoofdkantoor van Boskalis in Papendrecht.
Erik van Krimpen | 26 maart 2024 10:54 | Aangepast op 26 maart 2024 10:54
De Papendrechtse baggeraar verkreeg in 2020 de opdracht om land aan te winnen in het Zuidoost-Aziatische land. Het gaat om een landwinningsproject ter waarde van 1,5 miljard euro, waarbij 2600 hectare aan nieuw land wordt gewonnen voor de bouw van een nieuw internationaal vliegveld in Manilla.

Volgens de demonstranten is het werk van Boskalis schadelijk voor mens en natuur. Zo wordt er gewerkt op vissersgronden en hebben zevenhonderd vissersfamilies plaats moeten maken voor de bouw van het vliegveld.

Naast de sociale impact, is er volgens de demonstranten ook sprake van ecologische schade. Zo landen er veel trekvogels in het gebied en zijn mangroovebossen aangetast. Die bossen zouden een belangrijke functie hebben, omdat het land te kampen heeft met overstromingsgevaar vanwege de zeespiegelstijging, ook zijn er geregeld orkanen.

Boskalis geeft aan dat de schade wordt gecompenseerd door vissersfamillies aan nieuw werk te helpen en door nieuwe mangroovebossen te planten. Pippi van Ommen van Extinction Rebellion vindt het vooral mooie praatjes van de baggeraar. "We hebben daar nog niks van gezien. Voordat er nieuwe wetlands zijn ben je zo twintig jaar verder en die twintig jaar hebben we niet in tijden van een klimaatcrisis."

Ook Paul Evers van de Maya Solidarity Movement is sceptisch als het gaat om de compensatie vanuit Boskalis. "Eerst zien dan geloven. Op dit moment hebben zes van de zevenhonderd famillies een huis gekregen en de helft heeft iets van een compensatie gehad."

Ook de rol van de Nederlandse overheid wordt bekritiseerd door de activisten. Vanwege de grote risico's van het project heeft Boskalis via de Nederlandse exportkredietverzekeraar Atradius DSB een exportkredietverzekering verkregen bij de Nederlandse staat.

Bekijk
hieronder de beelden van de demonstratie bij Boskalis.

Lees ook

112-nieuws: telefoon belt zelf 112 en Papendrechter verdacht van phising

Nietsvermoedend rijdt een automobilist dinsdagavond weg bij de Grote Nes in Oud-Alblas. Het geluid v...

SGP kritisch over mogelijke plaatsing windmolens bij Papendrecht

De SGP-fractie in de gemeenteraad heeft een aantal vragen gesteld aan het Papendrechtse college over...

Onafhankelijk Papendrecht wil voederverbod in strijd tegen muizen en ratten

De partij Onafhankelijk Papendrecht (OP) wil dat de gemeente een voederverbod instelt in de openbare...

Oorlogsmonument overgedragen aan leerlingen Papendrechtse school

Het oorlogsmonument bij de begraafplaats in Papendrecht is woensdagmorgen overgedragen aan de leerli...

Open Dag egelopvang Papendrecht: ‘Er komen steeds meer egels binnen’

Bezoekers konden afgelopen zaterdag een kijkje nemen in de werkruimtes van de egelopvang in Papendre...

BSO-locaties Fit-Kidz moeten drie maanden dicht na overtredingen

De gemeente Papendrecht sluit tijdelijk twee buitenschoolse opvanglocaties (BSO) van Fit-Kidz, vanw...