Dordrecht, Netherlands

Protest voorafgaand hoorzitting Chemours: ‘Genoeg is genoeg’

Partij voor de Dieren met spandoek Dennis Koorevaar
Meer dan 30 mensen hadden zich vrijdagochtend verzameld op het Stadhuisplein. In het Stadhuis vond vanmorgen de openbare hoorzitting plaats over de uitstoot van giftige stoffen door chemiebedrijf Chemours, gevestigd aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Zij, bestaande uit bezorgde Dordtenaren en een aantal politici maken zich zorgen over die uitstoot en willen dan ook maar 1 ding: dat Chemours stopt met het uitstoten van giftige stoffen.
Dennis Koorevaar | Redactie RTV Dordrecht | 1 september 2023 10:00 | Aangepast op 1 september 2023 10:00
Groep demonstranten op Stadhuisplein Dennis Koorevaar
“Ik verwacht eindelijk iets van de overheden”, vertelt een van de aanwezige. Hij vindt dat de overheden de burgers te lang in de steek hebben gelaten. “Ze zijn te slap geweest terwijl de wisten dat PFAS kankerverwekkend is. Zij moeten nu opkomen voor de burgers. Genoeg is genoeg.” Een vrouw die op het punt staat om het Stadhuis binnen te gaan en de hoorzitting bij te wonen zegt: “Ze zeggen dat ze alle informatie hebben gedeeld met de overheid, maar uit alle andere bronnen blijkt dat dat niet zo is.”

‘Symbolisch belang’
Fractievoorzitter van de Dordtse GroenLinks Abdullah Uysal geeft aan dat het een historische dag is voor Dordrecht. “Eerder is er al een hoorzitting geweest in Den Haag. Maar dat is zo ver weg. Het gebeurd hier; letterlijk maar een paar kilometer verderop.” Daarom is het volgens hem van grote symbolisch belang dat de hoorzitting in Dordrecht plaatsvindt.

De demonstranten stonden allemaal met dezelfde reden op het Stadhuisplein: ze willen dat Chemours stopt met de uitstoot van de giftige stoffen die kankerverwekkend zijn. “Het is gewoon over”, zegt een vrouw met een spandoek. “Hun tijd is voorbij. Het belangrijkst is is dat het stopt. Zelf ben ik hier al 15 jaar mee bezig en het bijzondere is is dat de gemeente en de provincie het nu ook zat zijn.” Volgens haar mede demonstrant is het van belang dat zij hier ook nu weer staan. “Ik denk dat als je terugkijkt dat het altijd begonnen is met acties zoals die van ons. Je ziet nu dat de politiek erachteraan beweegt dus ik denk dat het heel veel uitmaakt dat wij hier staan”, zegt hij.

Schikking
Vrijdagochtend bracht Zembla naar buiten dat chemiebedrijf Chemours voor de zomer geprobeerd heeft voor een aantal miljoenen de PFAS-schade te schikken waarvoor het bedrijf door vier gemeenten in een rechtszaak verantwoordelijk wordt gehouden. “Dat is een hele slechte boodschap”, zegt Carla van Viegen, fractievoorzitter Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten. “We vinden dat het bedrijf moet stoppen en die beslissing moet door de overheid genomen worden.” Uysal: “Dat is natuurlijk niet goed dat dit soort dingen in beslotenheid worden besproken en dat het dan gelekt wordt. Verder kan ik daar nu weinig over zeggen. Wel blijft het een historische dag voor Dordrecht en de Dordtenaren.”

Lees meer over:

Chemours|demonstratie|PFAS|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Inloopbijeenkomst over PFAS in Dordrecht

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 22 mei een informa...

Actievoerders teleurgesteld na debat over Chemours: 'Er is toch écht wat aan de hand'

Teleurstelling overheerst bij Joop Keesmaat en Kees van der Hel. De actievoerders tegen Chemours kek...

Lekkage bij Chemours, situatie 'onder controle'

Chemiebedrijf Chemours heeft woensdagmiddag te maken gehad met een lekkage in de monomerenfabriek. ...

OM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie gaat voormalig commissielid Ruben Schilt van de PvdA officieel vervolgen. Hi...

Moestuin Sliedrecht verkoopt veel minder groenten door vervuilde PFAS-grond

Het moestuinseizoen is weer begonnen, maar in de winkel van de sociale moestuin in Sliedrecht is het...

Protest in Papendrecht: 'Stop landwinningsproject Boskalis op de Filipijnen'

Baggeraar Boskalis moet onmiddelijk stoppen met zijn werkzaamheden in de baai van Manilla in de hoof...